Best of 2013 - Tbg: A legkeményebb arcok a kertben, akiket idén meg kellett ölnöm

444
2013 december 30., 20:21
comments 23
  • Búcsút veszünk az unalmas év végi listáktól.
  • Ez itt a 444 év végi listáinak listája, ahol minden szerző elmeséli, mik voltak a kedvenc dolgai idén
  • Mármint bármiben.
  • Ezek itt Tamás Bence Gáspár listái.
  • Az összes listát itt találja.

5 mix, amit rogyásig hallgattam idén

5.) .,, \\ ROCK // ,,. Popdavec Optimal (Tilos rádió): Rhythm'n'Wave Goes Magyar

4.) .,, \\ BRAZIL // ,,. Marcus Bear does Brazll

3.) .,, \\ BRASS // ,,. Future Sound of Brass Vol. 2

2.) .,, \\ E-LATIN // ,,. Uproot Andy - Worldwide Ting Mixtape

1.) .,, \\ HIPHOP // ,,. Radio Edit 100 - A'Hundy (Brookly Radio)

A 6 legkeményebb ellenség a kertben

6.) Lótetű

Régi harcostársam a lótetű, bár mindig a front ellentétes oldalán állunk. Azóta tiszteljük egymást, hogy nagyanyám nyaranként rám bízta a lótetűk eliminálását. Ásóval ketté kellett őket hasítani, hogy semmiképpen se tudjanak visszatérni. Idén nem voltak jó formában, talán a szárazság miatt, vagy mert végleg felszámolódott a kert végében a pottyantós budi.

photo_camera Hadifogoly szökés előtt.

Ezzel az egy példánnyal talákoztam csak, így pár napos fogság után szabadon engedtem. A tűzszünetről szóló egyezmény aláírását nem várta meg, valahogy kiugrott a felfordított kukából képzett tárgyalóasztalból, és eltűnt.

Remélem, minden oké veled, jövőre találkozunk!

5.) Ecetfa

Valójában bálványfának hívják, és rettenetesen szapora, szívós és büdös. Valamennyire viszont szép is, ezért a tapasztalatlan, újonnan érkező szomszédok nem irtják, sőt. Átjön viszont a kerítésen, sőt, a falon is, folyamatosan irtani kell. Ha ugyanis meggyökeresedik, markolóval lehet csak kiszedni. Annyiban könnyű célpont viszont, hogy puha, törékeny fáját élvezet irtani.

photo_camera Régi hadállás, volt ez a fa nagyobb is. De a partizánok havonta kizöldülnek, nincs mese, háború van.

Tavaly megsemmisítettem hadosztályainak jelentős részét, idénre csak a gerillaharc felszámolása maradt. Nem vagyok optimista, jövőre újra egymásnak feszülünk, mivel hátországát nem tudom felszámolni. Az már a szomszédban van.

Király kolléga elmesélte, hogy irtják a redneckek a hozzád hasonlókat, ne bízd el magad, barátocskám!

4.) Nem tudom a nevét még mindig :(

Azt sejteni vélem, hogy piros színű bogyóját festésre használják, használhatják. Lilás vöröse a fekete szederével vetekszik. Iszonyatosan szapora, és van egy óriási trükkje, amire csak idén jöttem rá: hatalmas, gumós gyökeret növeszt, ezért hiába fűnyírózza le az ember, pár nap alatt képes kibújni a földből, órási leveleket növeszteni.

photo_camera Ez már egy őszi példány, halvány mása a tavaszi-nyári zsoldosoknak.

Ásóval kell nekimenni és nem kímélni, mert szétterülő leveleivel kiirt maga körül mindent.

Jövőre a nevedet is kiderítem, te mocskos áll.... növény!

3.) Ostorfa

A bálványfával szemben elképesztően kemény a fája. Már a vékony gallyacskákat is nehéz metszőollóval elvágni, és a balta is kevésnek bizonyul ellene. Amúgy nagy városi parkokba ültetik, mert hatalmasra nő, nem való kertbe. Mivel azonban a szomszéd kert lakatlan, elszaporodott és több helyen szétfeszítette a drótkerítést is. Valami keményebb megoldást kellett választanom, így megvásároltam életem első láncfűrészét.

photo_camera Ezt már csak késő ősszel vettem észre: betámadták a kert elülső részét is, három deszantosuk nyomul előre, tavasszal végzek velük.

Két rohamot intéztem az ostorfák ellen tavasszal és ősszel - annyira gyorsan nőtt ugyanis, hogy a tavaszi nyírást őszre letudta, sőt még előrébb tört. Még holtában is veszélyes, kemény, sűrű koronájában folyton elbotlottam. Aztán volt egy pillanat, amikor majdnem legyőzött, szerencsére a balta nem az élével csapódott a térdemnek, így megmaradt a bal lábam.

Már most félek tőled, de ez csak keményebbé tesz!

2.) Bambusz

Amikor Katival kimentünk a kertbe, hogy a bambuszt kiirtsuk, nem tudtuk, hogy mibe kezdünk bele. Azt már tudtam, hogy ez egy olyan növény, ami ott is van, ahol nem látod - a föld alatt közlekedik hosszú, elszakíthatatlan és hegyes, kemény gyökereivel. De hogy ilyen kusza netvörköt hozzon létre a pázsit alatt, arra nem gondoltunk. Amikor feltártuk a szövevényes hálózatot már esteledett, és frankón félni kezdtünk az indáktól, amik körülvettek minket, szúrtak és a lábainkba akadtak.

photo_camera Felül a netvörk egy aprócska részlete, alul pedig a furófejek, amikkel behálózza a talajt.

Karthágó ehhez képest gyeplabdázás volt, a pázsitból semmi sem maradt, mire az összes kis csonktól megszabadultunk. Fel kellett ásni az egész kertrészt, ahol elszabadult, de mivel a teljes össeomlás előtt kapitulált, hagytunk belőle, körbekerítjük.

Jó lesz a rezervátumban is, hidd el.

1.) Trombitafolyondár

Egész évben azon agyaltam, hogy melyik a durvább parazita a kertben a bambusz vagy ő. Hát lassan kiderült, hogy a trombitafolyondár. Azért lassan, mert a gyönyörű virágokat növesztő folyondárt már évek óta irtom, most viszont teljesen meg akartam tőle szabadulni.

photo_camera )

Ez a nyomorult akár 50 centis mélységben is képes mozogni, nem állja útját semmi. Gyökere törékeny, folyton beletörik a földbe, miközben olyan, mint az alienek: ha egy kis darabot a földben hagy az ember, két hét múlva kezdheti előlről az irtást. Lekopogom, de segítséggel talán sikerült tőle végleg megszabadulni.

Téged jövőre egyáltalán nem akarlak látni!

1 igazán szomorú rajzfilmes hír

Nem folytatódik a simpsonsos Matt Groening és David X. Cohen scifi rajzfilmsorozata, a Futurama. Pedig ilyen elmés scifi-novellákból építkező sorozatot nem nagyon szokott a hátán hordani a Föld, és nagyon úgy néz ki, hogy a 7. széria volt az utolsó. (A részlet az egyik kedvenc epizódomból való [S05E10], amikor a professzor rábízza a csapatra a párhuzamus univerumot rejtő doboz felügyeletét.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.