Egymásban sem bíztak a bankomatokat vírussal fosztogató tolvajok

Az év végi hamburgi hackerkonferenciáig, a Chaos Computing Congressig kellett várni az év első felében elkövetett európai bankomatfosztogatások leleplezésére. Magukat a lopásokat már júliusban felfedezték, amikor a híradásokban meg nem nevezett európai bank egyik szerződéses partnere panaszkodni kezdett, hogy a bankomat úgy is mindig leürül, hogy a páncélszekrényét láthatóan nem törték fel.

Most két, neve elhallgatását kérő hacker leleplezte a tolvajok módszerét.

Lyukat vágtak a bankomatok oldalába, hogy hozzáférjenek az USB-csatlakozóhoz, majd egy pendriveról vírust telepítettek. A szoftver hozzáférést biztosított nekik az adminisztrációs felülethez.

Hogy aktiválják, csak be kellett pötyögniük egy 12 jegyű kódot. Ezután azt is láthatták, hogy milyen címletből mennyi van a bankomatban, így a legnagyobb címletekre koncentrálva, gyorsan üríthették ki az automatákat.

Vicces mellékszál, hogy a tolvajok még egymásban sem bíztak. Hogy megakadályozzák a banda tagjait az önállósodásban, az első azonosító kód megadására a gép egy kóddal felelt, amire aztán újabb kódot kellett megadni - ezt pedig a bandavezértől kaphatták meg. Magyarán:

A tolvajok kétlépcsős biztosítással dolgoztak, hogy egymást ne lophassák meg.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.