Idén eddig egyetlen újságírót sem gyilkoltak meg Mexikóban

külföld
2013 december 30., 16:54
comments 1

Bár egy nap még hátra van az évből, a Bizottság az Újságírók Védelmében (CPJ) már összesítette is, hány újságíró vesztette életét, miközben a világ eseményeiről tudósított.

Legalább hetven.

A legtöbben a szír polgárháborúról tudósítottak az áldozatok közül, 29-en haltak meg ott. Rajtuk kívül még hatvanat elraboltak, közülük harmincan még mindig nem szabadultak ki.

Irakban tíz újságírót gyilkoltak meg, Egyiptomban hatot - hármat közülük egy napon, augusztus 14-én, amikor a rendfenntartók sortüzet nyitottak a tüntetőkre.

A legtöbb újságíró háborúkban vesztette életét, de sokukat bosszúból gyilkoltak meg egy cikkük megjelenése után. Volt ilyen eset Brazíliában, Kolumbiában, Indiában, a Fülöp-szigeteken, Bangladesben, Pakisztánban és Oroszországban is. Két francia újságírót Maliban raboltak el és végeztek ki a tuareg szeparatisták.

Mexikóban viszont, ahol az elmúlt tíz évben minden évben öltek újságírót, idén még egyet sem gyilkoltak meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.