Ingyen hitel jöhet a közszolgáknak

gazdaság
2013 december 30., 08:57
comments 4

A kormány előtt jár már az az előterjesztés, ami lakás vásárlására és devizaalapú hitelek kiváltására kamatmentes hitelt biztosítana közszolgáknak.

A Népszabadság információi szerint a kormány már karácsony előtt tárgyalt a javaslatról, ami még a választások előtt járhatna nagyjából 160 ezer embernek. A kedvezményezettek között közszolgálati tisztviselők és egyenruhás alkalmazottak kaphatnának a jelentős kedvezményekből.

A kölcsönhöz határozatatlan idejű szolgálati jogviszony kell, és hogy az igénylőnek ne legyen saját lakása. Egyszer lehetne csak igénybe venni, és a törlesztőrészlet nem haladhatná meg a hitelfelvevő havi nettó jövedelmének harminc százalékát.

A lap szerint két koncepció kering jelenleg, az egyik szerint új lakásra 30, használtra 20, bővítésre 15 millió forint állna rendelkezésre. A másik terv szerint az igénylés céljától függetlenül 18-19 milliós értékhatár lenne.

Ez a második verzió a korábban felvett devizaalapú hitelek kiváltására is alkalmas lehetne, a felvett pénzből pedig a közszolgák végtörleszthetnének.

Ha valaki időközben kikerülne a közszolgálatból, vagy ha kilencven napon túli késedelme lenne, a kölcsön piaci kamatozásúvá válna. De nyugdíjazás esetén fennmaradna, az igénylő halálakor pedig örökölhető lenne a konstrukció.

Az első változat szerint a bankok nyújtanák a kölcsönt, a kamatot pedig a költségvetésből fizetnék ki. A Népszabadság által ismert becslések szerint ez negyven-ötvenezer igénylővel és hétmillió körüli átlagos hitellel számolva 2020-ig nagyjából nyolcvanmilliárdos kiadást jelentene.

A másik változatban a Diákhitel Központ közreműködve államkötvények kibocsátásával szereznék meg a szükséges forrásokat, és a nulla százalék hozamot ígérő papírokat az MNB vásárolná meg, így a jegybank viselné a veszteséget. Ebben az esetben 2020-ig több mint háromszázmilliárdnyi értékű kötvényt kellene kibocsátani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.