Best of 2013 – Király András: a legjobb magyar és nem magyar sörök

444
2013 december 31., 07:40
  • Búcsút veszünk az unalmas év végi listáktól.
  • Ez itt a 444 év végi listáinak listája, ahol minden szerző elmeséli, mik voltak a kedvenc dolgai idén.
  • Mármint bármiben.
  • Ezek itt Király András listái.
  • Az összes listát itt találja.

2013 legjobb magyar sörei

sotetbunko_resize

1. Sötét Bunkó

Gólem, aki főz, épp mostanában robban be a magyar sörfőzők örvendetes tempóban bővülő táborába, de egyből megfőzte az idei kedvenc söröm. A Bunkó egy fekete IPA, vagyis pörkölt malátából és háromféle, igen keserű komlóból készül. Remek szórakozás. Szóbeli dicséret Gólem másik sörének, a Kappitánynak, ami egy világos IPA.

2. Ochoa Summer Sunrise APA

Kővári "Csakajósör" Gergő idei nyári söre tökéletesen alkalmazkodott a kánikulához. Nem IPA, hanem APA, vagyis keserű, de eggyel könnyedebb, hogy még negyven fokban is nagy kortyokban lehessen inni.

3. Hopfanatic NoHopLimit

A nyár eleji Főzdefeszten ez ízlett a legjobban. Kiss Tamás nem tréfált, tényleg korlátlan mennyiségű komló van benne. Keserű, ahogy annak lennie kell. Mondjuk inkább téli ital a maga 8,5 százalékos alkoholtartalmával. De hát úgyis tél van.

4. Pokerface Pale Ale

A Főzdefeszt második legjobb söre jobban alkalmazkodott a kánikulához. Én alapvetően a 0,33-as kiszerelés rajongója vagyok, de ennél nem bánom, hogy félliteresben adják. Lecsúszik.

5. Távoli Galaxis

A legenda, aminek a születésekor elhittük, hogy lehet itt világszínvonalat gyártani. A főzését kiszervezték Szlovákiába, és talán a recepten is változtattak. Nem tudom, már nem ütött akkorát, de talán csak azért, mert felnőtt hozzá pár másik versenyző.

2013 legjobb nem magyar sörei

Mikkel pŒ N¿rrebro Bryghus i gang med at lave sin Mikkeler bryg

1. Mikkeller Single Hop Simcoe

Ezek a dánok, hej. A microbrewforradalom idei témája az egykomlós IPA volt, és ebből a legjobbat szokás szerint a Mikkeller főzte. Így tudtam meg, hogy a Simcoe az a komló, amitől azt a könnyed virágosságot kapják az IPÁ-k. Simcoe komlót minden sörbe!!!

2. Brew Dog IPA is Dead Waimea

A skótok sem maradhattak ki a single hop-divatból, ők két négyes sorozattal jöttek ki az IPA is Dead brand alatt. Ezek közül a Waimea volt a nagy kedvenc, ami szintén inkább a virágos, könnyű vonal. Ez nem is véletlen, közeli rokona a Simcoe komlónak.

3. Brew Dog Jackhammer

Az idei kedvenc nem single hop IPA-m. 7,2% alkohol, Centennial és Colombus komlók. Virágok, keserűség, mámor!

4. London First Brewery Hopster

Idén egyre több sörforradalmárnak kezdtem magyarázni, hogy jók ezek a 7-8 százalékos IPA-k, de azért a mennyiségi fogyasztásnak is megvannak a maga szépségei. A Hopster válaszolt a problémámra. 4,5 százalék alkohol, rendesen megkomlózva. Tökéletes ivósör.

A legjobb cikkek, amiket 2013-ban olvastam, de nem feltétlenül ideiek

photo_camera Fotó: German Medeot / Flickr

Matthieu Aikins - The A-Team Killings

Megrázó és megdöbbentően részletes riport arról, hogyan tüntetett el mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül afgánokat az amerikai hadsereg elitegysége. Hogy ebből hogy nem lett nagyobb botrány, azt nem értem.

Jon Lee Anderson - Slumlord

A Homeland harmadik évadának harmadik részében Nicolas Brody egy félkész caracasi toronyházban ébred. A torony, Dávid tornya valóban létezik, és egy Alexander "El Nino" Daza nevű gengszterből lett gengszter pap irányítja. Róla szól ez a cikk.

Tom Wolfe - The Last American Hero Is Junior Johnson. Yes!

Kamaszkoromban valahogy kimaradt a kandírozott mandalinzselészínű stb. Wolfe-tól az Igazakat olvastam, utána pedig már Hunter S. Thompsont és P. J. O'Rourke-ot. Így csak most került a kezembe ez a cikke, ami amúgy a könyvben is benne van. Amikor áprilisban elkezdtük összerakni a 444-et, villamosozás közben ezt olvastam.

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.