A New York Times és a Guardian szerkesztői kegyelmet kértek Snowdennek

külföld
2014 január 02., 15:31
comments 1

Az amerikai és a brit lap fontos szerepet töltött be a Snowdentől származó, az NSA működését leleplező információk feldolgozásával és publikálásával, az év elején pedig közösen álltak ki Snowden mellett.

A szerkesztőség álláspontját összefoglaló cikkben mindkét lapban kegyelmet kértek Edward Snowdennek, és azt, hogy zavartalanul hazautazhasson az Egyesült Államokba. A publicisztikák szerint ugyan valóban lehet, hogy Snowden megsértett államtitkokat a szivárogtatás közben, de a tőle származó információk révén lehetett tájékoztatni a közvéleményt, hogy mennyire súlyosan sérti meg az NSA a magánszférájukat.

Lehet, hogy követett el bűncselekményt, de ezzel nagy szolgálatot tett az országnak.

- írják a Times állásfoglalásában. Ezért azt kérik a kormánytól, hogy Snowden térhessen haza, és ha indul is ellene eljárás, akkor mint közérdekű szivárogtató kezeljék.

A Guardian cikkében azt emelik ki, hogy Snowden megadta az embereknek a választás lehetőségét, hogy a biztonságot vagy a magánszférát tartják-e fontosabbnak, és a választásokon majd kifejezhetik véleményüket. (via RawStory)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.