Egy nappal a fű legalizálása után már működik az online térkép és értékelőrendszer Coloradóban

életmód
2014 január 02., 19:49

Colorado államban szerda óta lehet legálisan marihuánát vásárolni. És az első beszámolók szerint a kezdeti pánik elmaradt, a hatóságok nem zaklatták a vásárlókat, és nem jelentették sehol, hogy bárki megsértette volna a szigorú kereskedelmi szabályokat. Sőt, vannak kereskedők, akik bár erre semmi nem kötelezi őket, de azért aláíratnak a vásárlóikkal egy szándéknyilatkozatot arról, hogy tudják mit vásárolnak.

A sima indulás pedig azt is jelenti, hogy az államban fellendülhet a fűturizmus, hiszen nem csak ott élők vásárolhatnak, hanem bárki, negyed uncia boltonként mindenkinek jár, azt meg, hogy valaki hány boltba megy be, nem ellenőrzi senki. Igaz ugyanakkor, hogy a törvények szerint egy unciánál nem birtokolhatnak többet. Egy uncia amúgy kicsit több mint 28 gramm, ennyivel azért valószínűleg a legtöbb fogyasztó meg fog elégedni.

És persze azonnal beindult a hirtelen megjelent kínálatra a szolgálatóipar: van tematikus városnézőtúra, és mindenki az engedéllyel rendelkező üzletek listáját próbálja saját felületén népszerűsíteni.

futerkep

És persze megjelentek a különböző applikációk és honlapok is. Például a WeedMaps, ami a klasszikus szolgáltatáskereső Google Maps modellre épül, marihuánára kihegyezve. A térképszolgáltatást amúgy öt éve indították, Kalifornia államban ugyanis eddig is lehetett füvet vásárolni, csak jóval körülményesebben, ott ugyanis orvosi igazolást kellett tudni felmutatni hozzá.

És bár azóta a térképet továbbfejlesztették, és például már Amszterdamban is lehet vele keresni az árusok között, az igazi robbanás majd most jöhet el, hogy megjelentek a legális, és bármely felnőtt számára nyitott árusítóhelyek az Egyesült Államokban.

Az oldal persze a klasszikus modellre épül: lehet megnézni a készletet, értékelni, nyomon követni a legfrissebb akciókat, elolvasni mások benyomásait, és kiszűrni a megbízható, biztonságos árusokat.

Az oldal már eddig is évi 30 millió dollárt hozott a tulajdonosának, ez az összeg pedig a közeljövőben nyilván meg fog ugrani, ha pedig a legalizáció tovább terjed az országban, igazi nagyágyúvá is válhat az oldal. (via Atlantic Cities)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.