Gonosz energetikai cégek? Szabadságharc? Sehol sem járunk

Az index megszerezte a 2011-ben a kormány által elfogadott Energiastratégiáról írt jelentést. Ebben a dokumentumban összegzik a Fejlesztési Minisztériumnak, hogy a stratégiában elfogadott célok elérése, hogy áll, a folyamatok az elfogadottnak megfelelően haladnak-e. Az értékelésből kiderül, hogy csak apróbb sikerek vannak, és sok fontos ügy szöges ellentétben valósul meg, mint ahogy tervezték. A függetlenedés, a megújuló források előtérbe helyezése és az okos felhasználás, mind a célok között volt.

Áramtermelés

Itt a függetlenedés lett volna a cél, ehelyett leállításra került a Tiszai és a Dunamenti Erőmű. A hazai kapacitás háromszáz megawattal csökkent. Az import kiugróan megugrott: átlagosan 20% körüli, nyáron volt olyan nap amikor 35% volt. A kormány egyáltalán nem ezt akarta.

Okos beruházások

Semmilyen megújuló energiaforrással nem állunk jól. A tervezetnél kevesebb a szélerőmű és a paksi bővítés a célokhoz képest már most csúszik.

Nincs támogatás

Csak 11 épületenergetikai program indult, írja az index. 226 milliárd értékben voltak támogatások és a hazai lakás állomány kb. 10 százalékát érintette. Ez nagyon kevés.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.