A kormány egyeztetne a klinikák és az orvosi egyetemek szétválasztásáról

Egészségügy
2014 január 04., 07:14

A kormány ügyeiben mindig meglepően jól tájékozott Magyar Nemzet információi szerint az Emmi egyeztetne a a gyógyítást végző klinikák felsőoktatási intézményekről való leválasztásáról. Az ötlet legutóbb ősszel merült fel, heves tiltakozást váltva ki az érintettekből.

A négy orvosképző egyetem klinikáit képviselő Egyetemi Klinikák Szövetsége (EKSZ) pár napja kiadott állásfoglalása szerint az esetleges leválasztást rendkívül kockázatosnak és a minőségi orvosképzést veszélyeztető elgondolásnak tartják.

A Magyar Nemzetnek a minisztérium annyit mondott, hogy a felsőoktatásért, valamint az egészségügyért felelős államtitkár egyeztetni fog a témában érintett felekkel.

Hasonló elképzelés már 2012-ben is előjött, akkor a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) is bírálta a tervet.

Magyarországon négy önálló orvostudományi egyetem működik, Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden. A MET közleményében akkor az állt, hogy ha ezeket szétszakítanák, valamelyik egységét leválasztanák róla, akkor működésképtelenné válnának, ami beláthatatlanul nagy tragédiát eredményezne.

A közleményben arról is írtak, hogy minden egyes orvostudományi-egészségtudományi egyetem az államilag finanszírozott orvostudományi kutatások központja. A hozzájuk tartozó régióban a progresszív betegellátásért felelős csúcsintézményként a kapcsolt oktatókórház hálózatával biztosítja az adott régióban élők igazságos betegellátását és az orvostanhallgatók, szakorvosok, valamint az egészségügyben dolgozó nem orvos diplomások teljes körű képzését.

Önálló orvostudományi-egészségtudományi egyetemek, egyetemi központok és a hozzájuk kapcsolt kórházi hálózat nélkül egyetlen országban sem biztosítható se az igazságos betegellátás, se a szükséges képzés

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.