Afrikai menekültek tízezrei tüntettek Izraelben

Tel-Aviv központjában munkavállalási jogot és jobb bánásmódot követeltek a kormánytól. A jelszavaik:

„Mindannyian menekültek vagyunk!

„Szabadság igen, börtön nem!”

Az ellen tiltakoztak, hogy gyűjtőtáborokban helyezik el az utóbbi években tízezres nagyságrendben az országba érkezett illegális afrikai bevándorlókat. Egyes helyi források 10 ezerre tették a tüntetők számát, mások 30 ezres tömegről beszéltek.

Fotók: Reuters / Nir Elias

A többnyire Szudánból és Eritreából származó menekültek 3 napos sztrájkot hirdettek szabadságjogokat és munkavállalási jogot követelve. Egy 350 fős csoportjuk Eilaton, a Vörös-tengeri kikötővárosban vonult tüntetni a kormányzati épületek elé.

A múlt héten Tel-Aviv déli részén több száz afrikai menekültet fogtak el az idegenrendészeti hatóságok, és akinek nem volt érvényes tartózkodási engedélye, azt elzárták vagy felszólították, hogy jelentkezzen a Negev-sivatagban létrehozott gyűjtőtáborban. Emiatt szerveztek mára tüntetést.

Egy december 10-én elfogadott törvény értelmében az érvényes beutazási okmányok nélkül az országba érkezőket a hatóságok egy évig terjedően bírósági eljárás nélkül elfoghatják. Emberi jogi csoportok szerint az új törvény alapján már több mint 300 embert tartóztattak le.

African migrants take part in a protest at Rabin Square in Tel Aviv

„Nem menekültként, hanem bűnözőként kezel bennünket Izrael”

– mondta egy eritreai menekült.

A belügyi hatóságok adatai szerint most 55 ezer afrikai menekült van Izraelben, akik általában gyalog érkeztek az egyiptomi határt illegálisan átlépve a Sinai-félsziget irányából a korábbi években, még a határon végighúzódó kerítésrendszer felépítése előtt.

African migrants hold signs during a protest in Tel Aviv

A Szudánból és Eritreából jött bevándorlók nagy része politikai menekült státust próbál szerezni, de az izraeli hatóságok szerint döntő többségük gazdasági menekült. Az Afrikából érkező menekülteket Izrael fenyegetésnek tekinti az „ország zsidó jellegére” nézve.

Tömeges megjelenésük főként Tel-Aviv déli, lepusztultabb negyedeiben súlyos társadalmi feszültségeket okozott, mert munkavállalási lehetőség híján sokan kisebb köztörvényes vétségekből élnek. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.