A testünk lesz a kulcs

tech
2014 január 06., 06:30
comments 2

Tablet, ami a pupillánk tágulásából kitalálja, hogy horrort néznénk, vagy vígjátékot. Fejpánt, ami tudja, hogy unjuk a csevegést. Zokni, ami érzi, hogy betegek leszünk. Egy szóval:

a jövő.

A Washington Post szerint az idei CES-t elárasztják a biometrikus eszközök, ezzel együtt egy új problémakör is. Akarjuk-e, hogy testünk minden rezdülését adatbázisok rögzítsék, ha már tudjuk, hogy a világ titkosszolgálatai előszeretettel kutakodnak ezekben az adatbázisokban?

A biometrikus adatok eddig amúgy is leginkább a rendfenntartókat érdekelték, de most, hogy egyre olcsóbbak a szenzorok és egyre nagyobb a számítógépek adatfeldolgozó kapacitása, mindennapjaink részévé vállhatnak. Illetve, már válltak is.

Az új Iphone például már ujjlenyomat alapján azonosítja a tulajdonost.

És ez a technológia hamarosan mindent eláraszthat. A FIDO (Fast Identity Online, kb Gyors Online Azonosítás) néven szövetségbe tömörült techcégek, például a Google, a Lenovo és a Blackberry már az ujjlenyomatos azonosítás szabványosításán dolgoznak. A nagy terv, hogy a jövőben a felhasználók egyszerűen ujjlenyomatukkal azonosíthassák magukat. Így, ha többen használnak egy eszközt, jelszavak irkálása helyett egyszerűen azonosíthatnák magukat, és az gép egyből az ő fiókjaikba belépve nyitná meg a levelezést és a Facebookot.

"Egészen idáig azt gondoltuk, hogy az okostelefon a kulcs. De az okostelefon csak a zár. Egy nagyon okos zár. A kulcs a testünk" - mondta erről Sebastian Taveau, a FIDO egyik tagja.

Azaz a gyártók azzal próbálják eladni a technológiát, hogy a felhasználónak jobb lesz. De nemcsak a felhasználónak lesz jobb. A Galaxy S4 telefonok egyik trükkje, hogy követi a felhasználó szemét. Ezt a techcégek a maguk javára fordíthatják, mert valós időben elemezhetik a felhasználók olvasói szokásait.

Látják, hogy mit nézünk.

Ez pedig elég hasznos, ha hirdetéseket akarnak az arcunkba tolni. (Via Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.