A testünk lesz a kulcs

Tablet, ami a pupillánk tágulásából kitalálja, hogy horrort néznénk, vagy vígjátékot. Fejpánt, ami tudja, hogy unjuk a csevegést. Zokni, ami érzi, hogy betegek leszünk. Egy szóval:

a jövő.

A Washington Post szerint az idei CES-t elárasztják a biometrikus eszközök, ezzel együtt egy új problémakör is. Akarjuk-e, hogy testünk minden rezdülését adatbázisok rögzítsék, ha már tudjuk, hogy a világ titkosszolgálatai előszeretettel kutakodnak ezekben az adatbázisokban?

A biometrikus adatok eddig amúgy is leginkább a rendfenntartókat érdekelték, de most, hogy egyre olcsóbbak a szenzorok és egyre nagyobb a számítógépek adatfeldolgozó kapacitása, mindennapjaink részévé vállhatnak. Illetve, már válltak is.

Az új Iphone például már ujjlenyomat alapján azonosítja a tulajdonost.

És ez a technológia hamarosan mindent eláraszthat. A FIDO (Fast Identity Online, kb Gyors Online Azonosítás) néven szövetségbe tömörült techcégek, például a Google, a Lenovo és a Blackberry már az ujjlenyomatos azonosítás szabványosításán dolgoznak. A nagy terv, hogy a jövőben a felhasználók egyszerűen ujjlenyomatukkal azonosíthassák magukat. Így, ha többen használnak egy eszközt, jelszavak irkálása helyett egyszerűen azonosíthatnák magukat, és az gép egyből az ő fiókjaikba belépve nyitná meg a levelezést és a Facebookot.

"Egészen idáig azt gondoltuk, hogy az okostelefon a kulcs. De az okostelefon csak a zár. Egy nagyon okos zár. A kulcs a testünk" - mondta erről Sebastian Taveau, a FIDO egyik tagja.

Azaz a gyártók azzal próbálják eladni a technológiát, hogy a felhasználónak jobb lesz. De nemcsak a felhasználónak lesz jobb. A Galaxy S4 telefonok egyik trükkje, hogy követi a felhasználó szemét. Ezt a techcégek a maguk javára fordíthatják, mert valós időben elemezhetik a felhasználók olvasói szokásait.

Látják, hogy mit nézünk.

Ez pedig elég hasznos, ha hirdetéseket akarnak az arcunkba tolni. (Via Washington Post)