Egy szó, amit a világ minden nyelvén megértenek

TUDOMÁNY
2014 január 06., 06:40
comments 6

Minden nyelv más. Vannak, amik hasonlítanak egymásra, sőt, olyanok is, amiknek a beszélői gond nélkül megértik egymást. Itt a szerkesztőségben például a Kerner szerbül beszél, én horvátul, de nem lenne gond, ha egyikünk se beszélne más nyelven. Értenénk egymást.

De ez a ritkábbik eset. Most viszont pszicholingvisták hosszas kutatás után találtak egy szót, ami a világ minden létező nyelvén ugyanazt jelenti. Ez pedig a visszakérdezéskor használt

Huh? (ejtsd: hə?)

Azt mondjuk még nem sikerült eldönteni, hogy ez egyáltalán szó-e.

A holland kutatók (a tanulmányuk itt olvasható) amúgy nem az univerzális szót keresték, ennél sokkal nemesebb feladatra vállalkoztak. Adatokkal akarják cáfolni Noam Chomsky generativista elképzelését, ezt pedig innen teljes mellszélességgel támogatjuk! (Via Nyest)

UPDATE 11:10:

Magyar vonatkozása is van a kutatásnak, tudtuk meg Magyari Lillától, aki maga is részt vett a vizsgálatban. Ő személy szerint azt tapasztalta, hogy a magyarok általában a "Huh?" zárt ajakkal képzett verzióját használják visszakérdezéskor. Magyarán azt mondjuk:

Hmm?

Magyari  kutatási eredményeit látva, direktbe is rákérdezett, hogy mondanák-e azt, hogy "Ha?", de ezt a megkérdezettek szinte kivétel nélkül elutasították, mondván az udvariatlan. A kutatást itt, Magyari más kutatásiat pedig itt olvashatják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.