Elviselhetetlen hőség van! Vigyázzanak magukra, egymásra!

Narancsriasztás:

Ma délelőtt Magyarország több pontján több mint 10 fokot mértek a Celsius-skálán.

2014. január 6. az új 2013. július 29! A napi rekordot Sopron tartja, ott 1975-ben 16,7 fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála. Ezt ma nem fenyegeti veszély, de lesben áll a rekkenő hőség.

Hőtérkép: idokep.hu

A rendkívüli melegre haladó tanácsokkal készültünk. Az alábbiakban olyan trükköket, fortélyokat mutatunk be, amik egy kánikulai délutánon életet menthetnek. (A csecsemők, a kisgyerekek, a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők, a szívbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők a legveszélyeztetettebbek kánikulatámadás idején. Az ő esetükben kiemelten oda kell figyelni.)

1. Ha lehet, tartózkodjon árnyékban, délelőtt 11 és délután 3 óra között ne menjen a napra! Olyankor a legveszélyesebb ugyanis, nem számítva az éjszakákat azokon a helyeken, ahol rossz a közbiztonság.

2. Ne gyújtson tüzet erdőben, fás környéken! Szintén nem javasolt a tűzgyújtás otthonában, boltokban, egészségügyi intézményekben.

3. Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben! Használjon sampont, tusfürdőt!

kánikula ulrich seidl

4. Fokozott folyadékbevitel! Ne várja meg, míg szomjas lesz, rendszeresen igyon, hogy ne száradjon ki! Mindig gondoskodjon megfelelő folyadékmennyiségről, az elhasznált folyadék utánpótlásáról!

5. Kerülje a zsúfolt helyeket, ezekben az ember a hőségben könnyen eszméletét vesztheti! Ugyanakkor ne legyen sokat egyedül sem, az ugyanis magányhoz, elidegenedéshez, depresszióhoz vezet! Az ember társas lény.

6. Menjen légkondicionált helységbe! Enyhülést hozhat egy pláza, egy hipermarket, egy mozi, de a régi kőtemplomok is jó óvóhelynek számítanak ilyenkor. (Itt azonban óvakodni kell a kánikula másik kellemetlen mellékhatásától: a lehűléstől.)

7. Pótolja az elvesztett folyadékbevitel utánpótlását!

8. Kerülje a megterhelő fizikai munkát, és úgy általában a munkát! Munkavégzés során óránként tartson 5-10 perc szünetet! Extrém esetben fordítva: 5-10 perc munka után pihenjen egy órát!

hoseg-hosegg-uszo-kanikula1b

9. Kisgyermeket, kutyát, macskát, pockot, hódot ne hagyjon zárt légtérben (pl. autóba zárva), mert ilyenkor pillanatok alatt felmelegedhet a levegő, és a bezárt állat kárt tehet az üléshuzatban.

10. Fokozza tovább a folyadékbevitelt, a szervezete minden csepp vizet értékelni fog! Menjen el a teste tűréshatáráig, juttassa be szervezetébe a maximális folyadékmennyiséget!