És most vissza a hírekhez: 41 év után végleg eldőlt, hogy Allende öngyilkos lett

külföld
2014 január 08., 08:28
comments 2

Végérvényesen lezárta a chilei legfelsőbb bíróság a Salvador Allende elnök halála ügyében folytatott szakértői vizsgálatot. Allende 1973-ban, a katonai puccs során vesztette életét. Hivatalosan öngyilkos lett, de ebben sokan kételkedtek.

Volt rá okuk. Pinochet tábornok puccsa idején elég sok baloldali halt rejtélyes halált, vagy tűnt el örökre - az eltűntek közül elég sokakat repülőről dobáltak a Csendes-óceánba.

De a hivatalos szakértői vizsgálatok szerint Allende valóban öngyilkos lett. Ezt a 2011-ben kihantolt holttesten végzett vizsgálatokkal állapították meg.

A külföldi szakértőkkel kiegészült csoport megállapításai szerint Allende a puccs napján, 1973. szeptember 11-én az irodájában leült egy karosszékbe, a térde közé szorított és maga felé fordított egy AK-47 mintájú géppisztolyt (amelyet a történelmi adatok szerint Fidel Castro volt kubai elnöktől kapott), és meghúzta a ravaszt.

Salvador Allende öngyilkosságáról annak idején a katonai kormányzat adott hírt, de a puccsisták közleményének sokan nem adtak hitelt. Családja viszont mindvégig kitartott az öngyilkosság elmélete mellett, emlékeztetve arra, hogy az elnök maga is megfogadta: fegyverrel a kezében fog meghalni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.