Pezsgőzve ment a halálba a 95 éves belga gátfutó

Emiel Pauwels 2013 márciusában megszerezte korosztálya Európa-bajnoki címét 60 méteres fedett pályás síkfutásban, ezért nevezik az ország legidősebb atlétájának.

AFP PHOTO / BELGA / JASPER JACOBS

Pauwels hónapok óta élt ágyhoz kötve, gyógyíthatatlan gyomorrákja végső stádiumba jutott. Kérésére kedden bruggei otthonában, Eddy fia jelenlétében beadták neki a halálos injekciót. Előző este csaknem száz rokont és barátot hívott meg pezsgős koccintásra búcsúzóul. Az idős férfi mosolyogva mesélte: ez volt élete legszebb ünnepe.

A riportereknek Pauwels arról beszélt, egyáltalán nem bánta meg, hogy úgy döntött, távozik és egyáltalán nem fél a haláltól.

"Ki ne szeretné pezsgős pohárral a kezében, szerettei körében befejezni az életét? Amikor az orvos az injekcióval megérkezik, azzal az érzéssel hagyom itt ezt a világot, hogy szép életem volt. Miért is kellene sírnom, miközben a Paradicsomba tartok, ahol rengeteg barátomat és rokonomat, köztük a feleségemet is újra láthatom?"

- mondta a veterán atléta a Het Laatste Nieuws flamand napilapnak.

Belgium azon kevés ország egyike, ahol 2002 óta bizonyos körülmények között legálisan választható az eutanázia. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.