Így mosakszik Lázár János földügyben

2014 január 9., csütörtök 17:04

A hvg.hu ma írta meg, hogy több mint 1300 hektár állami földet nyert a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., aminek a legnagyobb tulajdonosa, Gyapjas Károly anyai nagybátyja Lázár Jánosnak. Ráadásul 2001 és 2012 júliusa között maga Lázár is az igazgatóság tagja volt, és a vagyonnyilatkozatában szereplő, tulajdonában lévő földeket (kb. 40 hektár) is a Gorzsai Zrt. műveli.

Lázár az őt ért bírálatokra úgy reagált az MTI-nek:

„Érezhetően elkezdődött ellenem egy lejárató kampány”

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint ennek legújabb példái a hódmezővásárhelyi földpályázatok körül megjelenő, valótlanságokat tartalmazó ellenzéki támadások. Merthogy:

  • A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. kiemelten fontos szerepet tölt be a magyar mezőgazdaságban, a magyar fűszerpaprika-termesztés 40 százalékát adja és integrálja.
  • A vállalkozás jelentős állatállománnyal rendelkezik, több mint kétezer szarvasmarhát tart.
  • Évente 12 millió liter tejet biztosít.
Fotó: Botos Tamás / 444

Lázár elmondta, hogy hosszú ideig maga is tagja volt a zrt. igazgatóságának, „de mindig a munkavállalói részvényprogram tagjai választották meg elsöprő többséggel”. Jelenleg a társaság részvényeinek 2 százalékát tulajdonolja. „Gyapjas Károly igazgató valóban közeli rokonom” – mondta.

Rokona több mint 45 éve dolgozik a társaságnál, és mára főrészvényesévé is vált, ez a cég az első munkahelye, köztiszteletben álló agrármérnök, aki egyetlen pártnak sem volt tagja – mondta Lázár.

A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nél csaknem 170 helyi munkavállaló dolgozik, és azon kevés mezőgazdasági vállalatok közé tartozik, amelynél még soha nem volt elbocsátás. Korábban a cégcsoport mintegy 2500 hektárnyi állami földterületen gazdálkodott, a mostani pályázaton 1365 hektárnyi termőföldet nyert el, amiből 1123 hektárra egyedül pályázott.

Lázár szerint a zrt. minden pályázatába betekintést enged, honlapján is elérhetővé teszi majd a dokumentumokat és az esetlegesen felmerülő kérdésekben bármikor rendelkezésre áll.

„Lakossági fórumaimon minden alkalommal felhívom az itt élők figyelmét, hogy pályázzanak minél több földterületre, ezért is szorgalmazta földpályázati iroda megnyitását Hódmezővásárhelyen, amiben szakképzett munkatársak segítenek a gazdáknak pályázataik elkészítésében. Nem csak a kormány, de személyes célom is mindig az volt, hogy a földek nyolcvan százalékát kis- és családi vállalkozások művelhessék.”