Így kaphatsz hiteltörlesztési támogatást adómentesen a cégedtől

Egyéb
2014 január 10., 10:37
comments 2
  •   Januártól adómentes támogatást kaphatunk hiteltörlesztésünkhöz a munkáltatónktól.
  •   Van olyan megoldás, ahol a dolgozó és a cég is jól járhat.
  •   Megmutatjuk a működő és a rossz megközelítéseket is.

A január 1-től érvénybe lépett szabályozás alapján cégünk akár rendszeres támogatást is nyújthat számunkra lakáshitel törlesztésre. A hír sokak fantáziáját megmozgatta és valóban olyan lehetőséget rejt, mellyel sokan jobban járhatnak.

Az elméleti megközelítés

Kicsit távolabbról kell kezdenünk, hogy érthető legyen. A nettó bérünkön felül jelentős terhet fizet ki a munkáltató. Ha 200 ezer Ft a nettó fizetésünk, akkor az a munkáltatónak adókkal, járulékokkal 400 ezer Ft összköltséget jelent. Minden egyes forint nettó bér plusz egy forint költséget jelent a cégnek. Ha tehát van olyan kifizetési forma, ami adó és járulékmentes, akkor azzal mind a cég, mind a dolgozó jobban járhat. Amennyiben a korábbi 200 ezer Ft nettó jövedelmet átalakítjuk úgy, hogy 150 ezer Ft-ot kapunk nettó bérként és 75 ezer Ft-ot lakáshitel törlesztési támogatásként, akkor a teljes cégköltség 350 ezer Ft lesz. Azaz a dolgozó 25 ezer Ft-tal többet kapott és a cég még így is megtakarított 50 ezer Ft-ot. Győzelem! Vagy mégsem???

És a gyakorlat

Érthető, hogy mindenki arra kíváncsi, mindezt hogyan lehet a gyakorlatra átültetni. Ahhoz, hogy erre választ adjunk, be kell mutatni, melyik megoldás, miért nem működik. (Türelmetlenebbek görgessenek lejjebb, a működő megoldásokhoz.)

A nem működő megoldások 

1., A bér átalakítása

Amit a fenti példában leírtunk, azaz a bér lecsökkentése és ugyanaz az összeg (vagy valamivel több) kifizetése támogatásként sajnos nem működik.

Miért? Mert ez esetben a NAV (leánykori nevén: APEH) bérjellegű juttatásnak minősítené a támogatást, és így az összes adó és járulékterhet (egy csinos kis büntetéssel párosulva) kivetne a cégre. Ami bér volt korábban, az nem lehet lakáshitel törlesztési támogatás a jövőben!

2., Prémium átalakítása

Igen egyszerű megoldásnak tűnhet elsőre, hogy ha van pár százezer forintos prémiumunk évente, akkor azt alakítsuk át (ugyancsak a „cég és én is jobban járok vele” elv alapján) hiteltörlesztési támogatássá. Amennyiben a prémium fizetése a munkaszerződésünk által meghatározott, akkor ez az előző pontban bemutatott okok miatt nem járható út.

 

A működő megoldások

1., Lakáshitel törlesztési támogatás a cafettéria részeként

A legtöbb cégnél a dolgozók béren kívüli juttatásokat is kapnak (pl. utazási támogatás a munkába járáshoz, étkezésre, szabadság eltöltésére felhasználható utalvány, nyugdíj előtakarékosságot támogató elemek stb), melyet összefoglalóan cafettériának hívnak. Jellemzően a munkáltató lehetőséget biztosít arra, hogy a dolgozók különböző lehetőségek közül válasszanak. A cafettéria formájában nyújtott kifizetés nem adómentes, de lényegesen kedvezőbb költségterhelést jelent, mint a bér formájában kifizetett összegek. Így a lakáshitel támogatás beemelése a cafettéria részeként ugyanúgy előnyös lehet mind a dolgozó, mind a vállalat számára.

Mire kell figyelni, hogy a cafettériában adott támogatást a NAV ne kifogásolja:

  • Mindenki számára elérhető kell, hogy legyen választható elemként. Az egyes dolgozókat nem lehet külön preferálni, azonos bérkategóriához, azonos lakáshitel törlesztési támogatást kell a választás lehetőségeként felkínálni
  • Fontos: a lakáshitel törlesztési támogatást a munkáltatónak közvetlen a banknak kell utalnia! Ha ez nem így történik, akkor rárakódik az adóteher!
  •  A cafettéria keret bruttó módon is meghatározható: azaz megoldható, hogy a dolgozók béren kívüli juttatási kerete nagyobb legyen, ha lakáshiteltörlesztési-támogatást (adómentes tétel) választanak, mint ha egyéb kiegészítő juttatásokat választanának

2., Egy összegű jutalomként történő kifizetés

Az érvényes szabályozás alapján cégünk bármikor dönthet úgy, hogy indoklás nélkül egyösszegű, nem rendszeres jutalmat fizet számunkra. (Ha van prémium előírás a szerződésünkben, akkor ez csak azon felül tud megvalósulni, a prémiumot helyettesítve nem). A jutalom kifizetése ugyanolyan terhekkel járna, mint a prémiumé, de lehetőség van rá, hogy adómentesen kifizethető lakáshitel törlesztési támogatássá minősítse át a munkáltató. Ebben az esetben is közvetlen a banknak kell utalni a támogatás összegét.

 

Megtakarítás egy jobb hitellel

Amellett, hogy az új adómentes támogatással havi hiteltörlesztési terheink némileg könnyebbé válhatnak munkáltatónk közreműködése esetén, fontos tudni, hogy a bankok hitelkínálata is jelentősen átalakult. Az erőteljes kamatcsökkentés hatott a hitelekre is, így akár lényegesen olcsóbb hitellel lecserélhetjük meglévő hitelünket. 15 év hátralévő futamidő mellett, ha 2%-ot tudunk faragni a hitelünk kamatából, akkor az 15% körüli törlesztőrészlet-csökkenést eredményezhet. Nem elhanyagolható előny. Itt nézhettek utána:

 

 

Figyelmeztetés: Mi magunk nem vagyunk adószakértők és ezért az összeállítás megírása előtt több szakértővel folytattunk egyeztetést. A fent leírtak a beszélgetések során kialakult álláspontot tükrözik. Írásunk semmi esetre sem tekinthető a kérdést illetően teljes körűnek. A lakáshiteltörlesztési-támogatás gyakorlatba való átültetéshez munkáltatók számára elengedhetetlennek látjuk, hogy saját maguk is adószakértői konzultációt folytassanak. A fentiekben bemutatott számpélda egyszerűsítéseket tartalmaz, nem veszi figyelembe a családi adókedvezményt és számos olyan potenciális tételt, mely az adott bér járulék és adóterhelését megváltoztathatja. Az év elejétől rendelkezésre álló hiteltörlesztési támogatást egy jó lehetőségnek tartjuk, sokak számára anyagi előrelépést jelenthet a mindennapokban, az alkalmazását azonban maximális körültekintéssel kell kialakítani.