Juncker túl sokat iszik és dohányzik a holland pénzügyminiszter szerint

eu
2014 január 10., 10:32

Egyre többen utalgatnak arra, hogy szeretnének az Európai Bizotság elnöke lenni. Idén jár le José Manuel Barroso mandátuma, és mivel folyamatosan erősödik Brüsszel hatalma a tagállamok felett, nagyon vonzó lett ez a pozíció.

A bizottság elnöki posztjára most nyíltan bejelentkezett Jean-Claude Juncker, aki 1995-2013 között volt Luxemburg miniszterelnöke, és tíz évig vezette az Eurogroupot is, ami az eurót használó országok tanácsa. Juncker nagyon rutinos egyeztető, de nem mindneki örül a nyomulásának. A holland pénzügyminiszter például azt mondta most róla, hogy amióta nem ő vezeti az Eurogroup üléseit, azóta

"sokkal kálvinistább a hangulat".

Mert Juncker sokat járt ki dohányozni, és sokat is ivott a tanácskozások alatt. Juncker visszautasította, hogy alkoholproblémái lennének.

A bizottság elnöki posztjára elvben az EP-választást májusban megnyerő frakció tehet javaslatot, de a tagállamok vezetőinek is rá kell bólintaniuk a névre, és a teljes EP is szavaz majd. Juncker a néppárt jelöltje szeretne lenni, de mások is nyomulnak a jobboldalon. Például Michel Barnier, a mostani francia biztos. Az ő esélyeit azonban rontja, hogy éppen baloldali kormány van Franciaországban. Ráadásul Christine Lagarde, az IMF elnöke is akarja állítólag a posztot, aki szintén francia.

Korábban állítólag a németek erősen nyomták Donald Tusk lengyel miniszterelnököt is. És még az sem kizárt, hogy Barroso megpróbálkozna egy harmadik ciklussal is.

A szocialistáknál egyszerűbb a képlet, ők már megmondták, hogy a német Martin Schulzot jelölik, aki most az Európai Parlament elnöke.

Az alkut tovább bonyolítja, hogy idén nagy osztozkodás lesz: a bizottsági elnökön kívül tanácsi elnököt, NATO-főtitkárt és EU-s külügyi főképviselőt is kell választani. A szokásjog szerint meg kell osztani a helyeket a régi és új tagállamok, kicsik és nagyok, balosok és jobbosok között úgy, hogy mindenki elégedett legyen. (euobserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.