Itt a guillotine, amivel Hitler kivégeztette az ellenálló fiatal lányt, Sophie Schollt

Tbg
Történelem
2014 január 12., 21:17
comments 19

A bajor nemzeti múzeum pincéjében pihent ideáig az a guillotine, amellyel Adolf Hitler német kancellár kivégeztette többek között a 21 éves Sophie Schollt, a Fehér Rózsa ellenálló szervezet egyik tagját. Scholl megúszhatta volna, ha feladja társait, de nem tette. Íme:

photo_camera (Fotó: BAYERISCHES NATIONALMUSEUM/WALTER HABERLAND/AFP)

Hitler húsz guillotine-t készíttetett hatalomra jutása után. Az eszközzel kifejezetten rendszere árulóit, politikai ellenfeleit likvidáltatta. Maga a szerkezet a francia forradalom nagy vívmánya volt, különösen azután, hogy a forradalom elszabadult és lassan több embert kellett lefejezni, mint felszabadítani.

Sophiet és barátját, Hanst 1943-ban végeztette ki Hitler. Scholl életéről egy egész jó film is készült nem oyan régen, a hősnő portréja helyett, ami jogdíjas sajnos, inkább egy képkockát mutatunk a filmből:

photo_camera )

A kérdés most az, hogy kiállítsák-e közszemlére a szörnyű, ámde ikonikus szerkezetet. A vita nem egyszerű Németországban, ugyanis a Fehér Rózsa csoport utolsó, még életben lévő tagja, Josef Müller szerint kegyeletsértő volna Schollra és Hansra nézve, ha közszemlére tennék a halálukat okozó lefejezőgépet.

Másként vélekedik viszont a Fehér Rózsa alapítvány elnöke, Hildegard Kronawitter, aki szerint egy ilyen történelmi erklyét eltitkolni, úgy tenni, mintha nem lenne, egyszerűen nem lehet.

1933 és 1944 között 11881 embert végeztetett ki a náci hatalom, a bukás előtt pár hónappal, 1945-ben pedig 800-at, aminek a fele német állampolgár volt. (Daily Mail)

Itt pedig egy remek cikkünk arról, hogyan végeztette ki ellenfeleit a hatalom szerte a világon, szerte az időben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.