Csak 3 napig ül Magyarországon a leányfalui ír gázoló

Navracsics Tibor bejelentette: megkezdi büntetését Magyarországon az ír gázoló (MTI)

A KIM Facebook-oldaláról derült ki, hogy Tobin Magyarországra érkezett, bilincsben. Az Index olvasója szerint Tobin 18:30-kor érkezett Budapestre a dublini járattal.

Fotó: Burger Zsolt / KIM Facebook-oldala

Navracsics a sajtótájékoztatón azt mondta: Tobint a kora esti órákban vették őrizetbe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A korábbi megállapodás alapján abban az esetben, ha kéri, hogy büntetését Írországban tölthesse le, már pénteken elindul az erre vonatkozó eljárás, és január 17-én elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában folytassa büntetésének letöltését.

A rögtönzött sajtótájékoztatón Zoltai Bence, a két elhunyt gyerek édesapja azt mondta: Tobin fő büntetése az volt, hogy éveken keresztül nem tudott megszabadulni ettől az ügytől, most azonban lezárhatja életének ezt a hosszú, nehéz időszakát.

Fotó: Marjai János / MTI

„Jogi szempontból fontos, hogy Tobin Magyarországon kezdje meg a büntetést. Az írek nem voltak hajlandóak maguk börtönbe vinni, de ha Magyarországon »leültetik«, akkor az már a nemzetközi jogban sokkal egyszerűbb történet, hogy otthon folytathassa a büntetését. Tehát akkor az írek már nem mérlegelik, hogy miért, vagy hogyan ítélték el, hanem náluk is börtönbe kerül.”

– magyarázta a magyar ügyészséget ismerő forrásunk.

14 éves történet

Francis Ciarán Tobin 2000-ben gázolt halálra két gyereket Leányfalun. A magyar bíróság 2002-ben három év börtönre ítélte távollétében. Tobin a per alatt visszakapta az útlevelét, és elhagyta az országot.

Ezt a magyar hatóságok szökésként értékelték, az ír legfelsőbb bíróság álláspontja szerint viszont az útlevele visszaszerzése után Tobin joggal gondolhatta, hogy hazautazhat.

A több mint 13 évig húzódó ügyben az ír bíróság 2012 júniusában is elutasította a magyar kérelmet.

Fotó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium / Burger Zsolt / MTI

Navracsics Tibor igazságügy-miniszter szeptemberben azt mondta, van megoldás az ügyben: mégpedig az, ha Tobin Írországban üli le a börtönbüntetését. Ugyanis sem a kormány, sem az áldozatok szülei nem ragaszkodnak hozzá, hogy ezt Magyarországon tegye meg.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.