Miért tiltották meg az ellenzéknek, hogy nyerjen? - Energiamezők Magyarországon Kettő

gazdaság
2014 január 13., 10:23
comments 88

Emlékeznek az Energiamezők Magyarországon című cikkre?

Úgy néz ki, hogy minden szava igaz volt.

A szöveg 2006 októberében jelent meg, a Matula Magazinban, a szerzője bizonyos Homoki-Szabó Attila volt. A cikk azt állította, hogy a G8 csoport Sea Island-en rendezett 2004. júniusi találkozóján a nagyhatalmak megegyeztek,

„hogy épüljön fel Magyarországon az a hatalmas energia-tározó és -fejlesztő komplexum, amely megoldja Európa energia-éhségét”.

A cikk szerint a nemzetközi gázvezetékek metszéspontja lesz Magyarország, nagy gáztárolók épülnek, és egy új típusú atomreaktort is felhúznak ide. Erről az amerikaiak, az oroszok, a németek és a britek egyeztek meg. Ezért maradhatott kormányon 2006 brutális ősze után is Gyurcsány Ferenc, azzal a kitétellel, hogy:

„elfogadta, hogy 2009 körül kiszáll”.

Tehát a cikk már 2006-ban előre megmondta, hogy a miniszterelnök mikor távozik. A cikk azt is állította, hogy ebbe Orbán Viktor is belement.

Az Energiamezők Magyarországon e nagyszabású nemzetközi tervvel sokmindent megmagyarázott: az őszödi beszéd kiszivárgásától Bush budapesti látogatásáig. Helyükre kerültek a dolgok.

Ideje leporolni ezt a cikket, mert úgy néz ki, hogy a mozaikok kezdenek abba a rendbe összeállni, ami abban fel van vázolva.

Mint szombaton kiderült, Orbán Viktor hamarosan „váratlanul” Moszkvába utazik, hogy aláírjon egy új magyarországi atomerőműről szóló szerződést. Az építők az oroszok lesznek. December 11-én pedig Alekszej Miller, a Gazprom elnöke Magyarországon járt, hogy új hatalmas vezetékekről és a gáztárolókról tárgyaljon Orbán Viktorral. Nagy titokban jött. A magyar kormány el is felejtett beszámolni róla. Még két fontos körülményt jegyezzünk most fel:

  • A magyar kormány tavaly államosította az összes gáztárolót.
  • A magyar baloldal látványosan mindent megtesz, hogy elveszítse a 2014-es választást.

És akkor most vegyünk szépen mindent sorban, elölről.

2006 őszén tehát Orbán Viktort is beavatták a Nagy Tervbe, ami szerint a nagyhatalmak rendkívüli beruházásokra nézték ki Magyarországot. Az első feladat a gáztárolók építése volt. Éppen azért nézték ki Magyarországot, mert itt megfelelők erre a geológiai adottságok.

2006-ban a magyar parlament Kóka János előterjesztésére megszavazta, hogy mintegy 500 milliárd forintért épüljön egy stratégiai gáztároló. Az egész értelme alig látszott, ám az építkezést szokatlan módon a Fidesz is megszavazta. Közben a német E.on is rendkívüli fejlesztésekbe kezdett tárolóiban, Zsanán például hatalmas új kapacitást épített ki, csak 2008-ban 32 milliárdot költött rá.

2009-ben Gyurcsány Ferenc ígéretéhez híven lemondott. Orbán Viktor pedig 2010 tavaszán átvette a kormányzást. addigra azonban

egy kis gond akadt.

Orbán Viktor szeretett volna erősebb pozíciót Magyarországnak. Ezért még a választások előtt, 2009 novemberében Szentpétervárra utazott (ez csak utólag derült ki, talán emlékeznek még) és ott jelezte Putyinnak, hogy a németek befolyását túl erősnek látja. Hiszen az 5 hazai gáztárolóból 4 az E.on kezén volt. Putyin egyetértett azzal, hogy a magyaroké legyenek a tárolók, hiszen gyengébb és befolyásolhatóbb gazdák lehetnek, mint a németek, Orbán pedig saját erejét akarta növelni. Az orosz elnök még abba is belement, hogy a magyarok visszakapják a Mol náluk lévő részvényeit, hadd érezzék nyeregben magukat.

photo_camera (Illusztráció: Tbg)

Csakhogy a németek ezt nem vették olyan könnyedén. A tárolókat csak most ősszel tudta megvenni az E.on-tól a kormány, annyi pénzért, hogy az ellenzék majdnem vizsgálóbizottságot alapított. Aztán az MSZP úgy döntött, hogy visszavonja a kezdeményezést. Elég sok országból szóltak, hogy nem kellene ezzel vacakolni. Volt már ezen elég sok küzdelem.

Emlékeznek, hogy a német közszolgálati tévékben micsoda háború indult Magyarország ellen? Hogy német politikusok sora mennyit aggódott a magyar demokráciáért? Nem volt egyszerű lejátszani ezt a meccset. Érdekes egybeesés viszont, hogy tavaly márciusban megegyezett a magyar kormány és az E.on a tárolók ügyében, és májusban az EU már be is jelentette: kint vagyunk a túlzottdeficit-eljárásból. Van azóta hisztéria az EU és Magyarország között? A Tavares-jelentés még elkészült ugyan (az túl régóta íródott, hogy le lehessen állítani), de már annak sem lett semmilyen foganatja sem. Őszre a befagyasztott EU-s pénzeket is visszakaptuk.

Ennyit a nagy szabadságharc lényegéről.

Az atomerőmű még nagyobb falat lesz. Minimum 3000 milliárdról beszélnek már most, az első tervek elkészülte előtt is.

A vége legalább a duplája lesz. Ennyi pénz nincs Magyarországon.

Összehasonlításul: 5000 milliárdot hívtunk le az EU-tól az elmúlt 7 évben összesen.

Ekkora értékű üzletet készül aláírni Orbán Viktor, félig-meddig titokban, sehol egy hivatalos bejelentés még róla! Micsoda erőknek kell ehhez közreműködniük...

Így jutunk el ahhoz, hogy miért nem engedi a világ a kormányváltást 2014-ben Magyarországon.

2006-ban Orbán Viktort szólították fel önmérsékletre. Most visszaadják neki a kölcsönt. Ezúttal a baloldalra szóltak rá: lassan a testtel.

Amíg a gigászi atomerőmű ügye nem rendeződik, addig itt ne legyen semmi kalamajka, pláne az elmúlt bő három év vitái után. Látták, hogy milyen, ha egy új miniszterelnök kezd el kavarni ebben az országban. Senkinek sincs idegrendszere ezt elölről kezdeni.

Gyurcsány Ferenc jól ismeri az egész ügyet, nem volt véletlen október 23-i látványos szembefordulása Mesterházyval és Bajnaival. A baloldal nekifutásból tökön rúgta magát! – írtuk. Aztán már nem is kellett tovább használni Gyurcsány Ferencet, mostanra a többiek is megértették:

itt úgy kell kavarni a szálakat, hogy legfeljebb annyian szavazzanak balra, mint 2010-ben.

Ez vezetett a közös ellenzéki listához. Most ezt el kell bénázni.

Orbán Viktor is tudja, hogy nem a két szép szeméért repül a szájába a sült galamb. Már meg is ígérte, hogy gesztusokat tesz majd balra, lenyugszik a választás után.

„most már tényleg nincs akadálya annak, hogy tavasszal markolók szántsák fel Magyarországot, és itt folyjon össze a kelet összes gáza és olaja egy bazi nagy reaktor alatt”.

Így fejeződött be az Energiamezők Magyarországon 2006-ban. Sosem volt még aktuálisabb.

Nagyon fontos kiegészítés!

Az eredeti cikk állításai teljesen légbőlkapottak voltak. Ahogy ennek a cikknek sem igazak az állításai. Tudom, mert én írtam. Semmilyen összeesküvés sincs.

Az egésznek az a tanulsága, hogy annyira fura dolgok történnek, hogy az összeesküvésről szóló magyarázat sokszor racionálisabbnak tűnik a valóságnál. De ettől még az összeesküvés nem lesz igaz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.