Az MSZP sóher volt a szövetségeseivel

politika
2014 január 14., 12:51
comments 16

A temetői hangulatban összebútorozó baloldali pártok újraosztották egymást között az egyéni választókerületeket is. Ősszel az MSZP és az Együtt abban állapodtak meg, hogy az összesen 106 egyéni kerületből 75-ben a szocialisták, 31-ben Bajnaiék indíthattak jelöltet. Az ekkor még kimaradó DK pedig bejelentette, hogy mindenhol jelöltet indítanak, be is jelentették a neveket.

Az új helyzetben a következő történt: az MSZP 75 helyett végül csak 71-ben indít jelöltet, az Együtt 31 helyett csak 22-ben, a DK pedig 13 helyen kapja meg az esélyt a mandátumszerzésre.

Az MSZP nagyvonalúan lemondott a bukó körzetekről

A feltételeket egyértelműen az MSZP és a DK diktálhatta. A szocialisták ugyanis szinte csak olyan körzetről mondtak le a DK javára, amikben eleve minimális esélyük lett volna: Kalocsa, Mohács, Keszthely. Az egyetlen beáldozott, baloldai győzelemre esélyes körzet a szigetszentmiklósi, ahol a DK állítólag Kuncze Gábort fogja indítani. Fideszes ellenfele Bóna Zoltán lesz.

Az Együtt nagyvonalúan lemondott nyerhető körzetekről

Bajnai szövetsége már rosszabbul járt. Rogán Antal ellen ugyan minimális esélye lett volna a Millás Juhász Péternek a Belvárosban és az I. kerületben, ahogyan Szabó Tímeának is csoda kellett volna ahhoz, hogy legyőzze a XII. kerületben Fónagy Jánost. (A PM-társelnök Szabó Tímea ugyanakkor biztos befutó, ötödik helyet kapott a közös listán.) Helyettük DK-sok indulnak majd, Rogán ellen Kerék-Bárczy Szabolcs indul. A XII. kerületben Bauer Tamás volt eddig a DK-s jelölt, nem tudni, ez változik-e.

Érdekesebb a VI-VII. kerület, ahol nem esélytelen a közös baloldali jelölt. Itt az Együtt 2014-es Kocsis-Cake Olivio mégsem indul, mert a DK-é lesz a lehetőség. Eddig a másodfokon, de nem jogerősen elítélt Szabó Zoltán egykori kerületi polgármester volt ott a DK-s jelölt. Ellenfele Rónaszékiné Keresztes Monika Mária lesz.

Szintén nem teljesen reménytelen a baloldal számára Esztergom, ahol a PM-es Szilágyi László mégsem indul, Krentf András a DK-s jelölt. A Fidesz itt Völner Pált indítja. És ugyancsak lehet keresnivalója balos jelöltnek Kaposváron is. Az Együtt Huszka Imrét indította volna itt, helyette Kolbert István, a Gyurcsány-kormány egykori minisztere indulhat DK-s színekben.

Ahol szinte mindegy, úgysincs esélyük

Az eddigi eredmények és az új körzethatárok alapján Vásárosnaményban szinte mindegy, hogy ki a balos jelölt. Azért rögzítsük: az Együtt 2014-es Bíróné Dienes Csilla nem indul mégsem, ott eddig a DK-s Baka István volt a jelölt. Fideszes ellenfele Tilki Attila lesz. Győrben is visszalép az Együtt eddigi jelöltje a DK-s javára, Neupor Zsolt indul a mandátumért, kevés eséllyel.

Sárbogárdon is DK-s (Ecsődi László) indul az Együtt jelöltje helyett, de ez is olyan kerület, ahol jobbos győzelem valószínűsíthető. 

A szövetségbe bevett Fodor pártja nem indít sehol sem jelöltet.

Mire lesz ez elég?

Ahhoz, hogy külön frakciót alapíthassanak a kisebb pártok, valahol egyéniben is győzniük kell. A listáról ugyanis reálisan 3, maximum 4 helyre számíthatnak. A frakcióalapításhoz viszont legalább öt tagra lesz szükség. Csakhogy a legígéretesebb választókerületeket (Angyalföld, több pesti kerület, Dunaújváros, Pécs) az MSZP nem adta át. Bajnaiék meg le is mondtak több, akár hozható kerületről is. Maradt azért nyerhető kerületük, így az érdi vagy a vecsési.

A frakcióalapítás szabályairól és arról, hogy nem lehet semmiképpen sem külön képviselőcsoportja a magát a közös listára fellobbizó Fodor Gábornak, bővebben itt olvashat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.