Halála előtt nem sokkal bűnbánó levelet írt Kalasnyikov

háború
2014 január 14., 16:41
comments 15

A XX. század legfontosabb és légvérontóbb fegyverének a feltalálója halála előtt pár hónappal írt az orosz ortodox egyháznak egy levelet, amiben magát okolta ártatlan emberek haláláért.

Egy orosz napilap hétfőn közölte a levelet, amiben Kalasnyikov Kirillnek, Moszkva pátriárkájának írta meg, hogy folyamatosan azt kérdezgette magától, felelős-e.

A fájdalom a lelkemben elviselhetetlen. Ugyanazt a megválaszolhatatlan kérdést kérdezgetem magamtól: ha az én fegyverem vette el emberek életét, ez azt jelenti, hogy én, Mikhail Kalasnyikov, egy gazda fia, és ortodox keresztény, felelős vagyok ezen emberek haláláért.

Kalasnyikov arról is írt, hogy ahogy öregebb lett, egyre többet gondolkodott azon, miért engedheti az Úr, hogy az embereknek olyan ördögi vágyaik legyenek, mint a kapzsiság, irigység és az agresszió.

Minden változik, kivéve az ember és az ő gondolkodása marad változatlan: ugyanolyan kapzsi, gonosz, szívtelen és nyugtalan, mint korábban.

Kalasnyikov lánya, Elena mondta el a lapnak, hogy egy pap segített 94 éves korában elhunyt apjának megírni a levelet, aminek alján Kalasnyikov aláírása állt.

A levél eléggé ellentmond azoknak a nyilatkozatoknak, amiket Kalasnyikov az elmúlt években a sajtóban tett, ahol mindig azt hajtogatta, hogy azért találta fel a fegyvert, hogy megvédje hazáját, és ezért nem lehet hibáztatni őt más emberek haláláért.

photo_camera Kalasnyikov egy AK-103-assal (AFP)

Persze az ortodox egyház is sokáig ezen a véleményen volt, korábban vallási vezetők rendszeresen azt mondták, hogy amíg a fegyver az anyaföldet védi, ők támogatják mind a feltalálóját, mind azt, aki használja.

Levelében Kalasnyikov azt állította, hogy amikor 91 éves lett, kezdte el a Izsevszkben található templomot látogatni.

Életéről és találmányáról itt írtunk hosszabban.

(via CBS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.