Tucatjával tartóztatják le a melegeket Nigériában

külföld
2014 január 15., 09:30
comments 31

Elkezdődött a melegek üldözése Nigériában. Kedden lépett hatályba a törvény, ami alapján már csak azért is 14 év börtönre ítélhetnek valakit, mert azonosneművel él kapcsolatban.

A törvény hatályba lépése után máris tucatjával tartóztattak le melegeket. A közhangulat is elég aggasztó, a melegaktivisták beszámolói szerint "az LGBT közösség életkörülményei pokoliak, frusztrálóak, démonizálóak, kihívásokkal és erőszakkal telik".

Az új törvény nem szimplán az együttélést tiltja. Egyik paragrafusa szerint már azért is tíz (10) év börtön jár, ha valaki melegklub vagy melegtársaság tagja, illetve "szándékosan vagy akaratlanul nyilvánosság előtt mutatja ki homoszexuális érzelmeit". És ugyanígy tíz évre ítélhetik azt, aki szimplán támogatja a melegeket.

Ezen az alapon akár a homoszexuális HIV-fertőzötteket kezelő szervezetek munkatársait is lecsukhatják, legalábbis az ENSZ szerint.

Nigériában ez előtt sem volt egyszerű a melegek élete. Délen, a keresztény részeken börtönbe zárhatták őket, északon, a muzulmán vidéken pedig halálra kövezhették. És ezt elég gyakran meg is tették. "Elégy hétköznapi esemény" - mondta a kövezésekről Dennis Ojiyoma, az észak-nigériai meleg közösség egykori szervezője.

Az időközben az Egyesült Államokba menekült melegjogi aktivisták legfrissebb beszámolói szerint kedden razziák kezdődtek az országban. A módszer egyszerű: ha elkapnak egy meleget, akkor az a büntetés enyhítésének reményében feladja társait. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.