Hosszú percekig szenvedett, levegőért kapkodott, fulladozott az új méreggel kivégzett rab

2014 január 16., csütörtök 20:12
122

Érzékletes beszámolót közöl a Columbus Dispatch Dennis McGuire ohiói elítélt kivégzéséről. McGuire-t egy újfajta méregkoktéllal ölték meg, amitől az elítélt hosszan szenvedett, fulladozott, hörgött. McGuire ügyvédje „sikertelen kísérletnek” nevezte a kivégzést, amely helyi idő szerint délelőtt 10:53-kor kezdődött és összesen 24 percen át tartott. A kivégzést végignézte az elítélt családja is, két felnőtt gyermeke és felesége.

Reggel, még a kivégzés előtt írtunk az esetről, miszerint Ohióban elfogyott az eddig kivégzéseknél használt pentobarbital. (Itt egy augusztusi cikkünk arról, hogy az USA-ban miért akadoznak a kivégzések. Sok gyártó nem szállít már mérget.) Nem csak Ohióban, hanem más államokban is egyébként, és azért fogyott el, mert az európai gyártók megtiltották a börtönöknek, hogy a készítményeiket kivégzésre használják.

Tehát új szereket kellett keresni. Az 53 éves Dennis McGuire volt az első, akit a midazolám és a hidromorfon keverékével öltek meg. Az előbbi erős nyugtató, az utóbbi fájdalomcsillapító. Úgy tűnik, nem sikerült emberségesen gyilkoló mérget találni.

McGuire-t 1994-ben ítélték halálra a 30 hetes terhes Joy Stewart brutális meggyilkolása miatt. Fojtogatta, többször megszúrta a nőt, elvágta a torkát, megpróbálta megerőszakolni, fajtalankodott vele. A holttestet Dayton egyik külvárosa melletti erdős területen találták meg.

McGuire saját magát buktatta le: más ügy miatt ült a börtönben, amikor önként jelentkezett, hogy információkkal szolgáljon az akkor már majdnem egy éve felderítetlen Stewart-gyilkosság elkövetőjéről. Miközben azon igyekezett, hogy gyanúba keverje saját sógorát, ellentmondásokba keveredett, és lebukott.

Az áldozat hozzátartozói nem nagyon hatódtak meg az elítélt szenvedésétől: lehet, hogy McGuire félt és szenvedett, de legalább annyira rettegett és szenvedett Joy is, mondták.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt