Most már hivatalosan is szomjan halhat Kalifornia

időjárás
2014 január 17., 19:32
comments 43

Kalifornia minden idők legszárazabb évét éli, úgyhogy Jerry Brown kormányzó szárazságriadót rendelt el. Arra kért minden kaliforniai polgárt is, hogy legalább 20 százalékkal kevesebb vizet fogyasszanak.

Mindez azért van, mert a California State Water Project előrejelzése szerint az igényelt vízmennyiség csak 5 százalékát tudja majd biztosítani 2014-ben. Ez a legnagyobb ember alkotta vízelosztórendszer az Egyesült Államokban. Az állam 38 millió lakosának kétharmad részének vizellátását biztosítja.

A térségben egymás után másodikszor mérték a valaha volt legszárazabb évek egyikét, így jövőre súlyos szárazságra lehet számítani, hacsak nem jönnek közbe téli viharok.

Ez természetesen nemcsak a háztartásokat, hanem a farmereket is érinti, akik a termesztéshez szükséges víz töredékéhez juthatnak csak hozzá jövőre. Az állam gazdasága számára mindez egymilliárd dolláros veszteséget jelenthet.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.