Arról hallott már, hogy az amerikaiak a Wehrmachttal közösen védtek meg egy középkori várkastélyt az SS-től?

történelem
2014 január 18., 12:14
comments 20
photo_camera Az itteri várkastély
Fotó: Svíčková / Wikimedia Commons

1945. május 5-én már közel volt a háború vége. Hitler öt nappal korábban lőtte magát agyon berlini bunkerében. Az oroszok és az amerikaiak már kezet fogtak az Elbánál. A német csapatok többsége már rég feladta a harcot. De még voltak, akik folytatták.

Tirolban például aznap foglalta el a 23. páncélos zászlóalj három Shermanje az Itter várkastélyt. Az egészen meseszerű, XIII. századi kastély afféle VIP-börtön volt a náci Németországban. Itt tartották fogva Paul Reynaud-t és Eduard Daladier-t, akik mindketten francia miniszterelnökök voltak, illetve Maxime Weygand-t és Paul Gamelint, akik pedig vezérkari főnökök.

A VIP-börtön tényleg VIP-börtön volt, a neves foglyok feleségeikkel, szeretőikkel tengették itt rabságukat.

A börtönparancsnok, Sebastian Wimmer egy nappal korábban elmenekült, így az amerikaiak ellenállás nélkül szabadíthatták fel a kastélyt. De a nyugalom csak rövid ideig tartott. A közelben még volt harcoló német alakulat, a Waffen-SS 17. páncélgránátos hadosztálya. Ez még május 5-én rohamot indított a kastély visszafoglalására.

Ekkor alakult ki a világtörténelem tán legérdekesebb harci koalíciója. A jelentős túlerő ellen védekező amerikaiak a legváratlanabb helyről kaptak segítséget. A német hadsereg, a Wehrmacht náciellenes katonái álltak melléjük. A csapatot még a fogva tartott francia előkelőségek szeretői és nejei segítették.

A csata német hőse Josef Sepp Gangl őrnagy, a Wehrmacht többszörösen kitüntetett tisztje volt. Ő az életét áldozta a foglyok és az amerikaiak védelmében.

Az egész nap tartó csatározások végén az SS-csapatok már a várkapu betörésére készültek. Eddigre a védők minden tankját kilőtték. A muníció is fogytán volt. A várat három oldalról bekerítették. Az SS-katonák betöltötték a páncélöklöt, és már céloztak is, amikor hátulról géppisztolyok kelepeltek fel.

A front egyik pillanatról a másikra drámaian megváltozott. Az SS-alakulat háta mögül megérkezett az osztrák ellenállók és az amerikaiak felmentő serege.

Stephen Harding The Last Battle: When US and German Soldiers Joined Forces in the Waning Hours of World War II in Europe című kötetét a Daily Beast szemlézte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.