Most akkor belefér photoshoppolni a női alakokat a divatlapok címlapján, vagy nem?

DIVAT
2014 január 18., 17:58
comments 28

Lena Dunham egy elég menő amerikai színésznő és író. Feministának tartják, mert például elég sokat beszél róla, hogy a nőknek el kell fogadniuk a testüket. Ezért lepődtek meg sokan, mikor bevállalta a Vogue magazin címlapját.

Mert a Vogue pont az egyik olyan újság, ahol a keményen retusálják a modellek arcát és testét. És ez nem azt erősíti, hogy a nők elfogadják a saját testüket, hanem éppen azt a vonalat, hogy mindenkinek úgy kéne kinéznie, mint egy szupermodellnek. Egy olyan szupermodellnek, akinek digitálisan felhúzták a mellét, és karcsúsították a csípőjét.

A fenti ellentmondás miatt a Jezebel 10 ezer dollárt (2,2 millió forintot) ajánlott bárkinek, aki eljuttatja hozzájuk Dunham retusálás előtti fotóit. Nem először csinálnak ilyet.

Az ő húzásuk viszont kicsit álszentnek tűnt. Lehetett sejteni, hogy nem kizárólag elvi okokból csaptak bele a dologba, hanem mert a kampány, és a feljavítatlan fotók iszonyú sok embert érdekelnek, és sokan fogják olvasni az erről szóló posztjaikat.

Így is lett. A Jezebel 1 nap alatt megszerezte a képeket, és az erről szóló cikküket kevesebb, mint 24 óra alatt 811 ezer ember olvasta.

photo_camera A Jezebel gif-je

A fotókon egyébként az látszik, hogy ha nem is drámaian, de igenis szépítettek Dunham testén és arcán.

Ő egyébként azt írta, hogy a Vouge nagyon korrektül viselkedett vele, érti, hogy sokak képmutatónak tartják a szereplése miatt, de szerinte így is fontosabb, hogy egy olyan "típusú" nő jutott ki a lap címlapjára, aki máskor nem szokott.

Még több kép errefelé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.