Addig zaklatták az iskolában, hogy átműttette az arcát

életmód
2014 január 19., 18:52
comments 40

Ingyenes arcplasztikai műtétet kínál rászoruló gyerekeknek egy amerikai nonprofit szervezet. A Little Baby Face Foundation két szempontot vesz figyelembe akkor, amikor eldönti, kinek az esetét vállalja: hogy milyen súlyos testi torzulása van a jelentkezőnek, és a család hátterét.

Eseteik jelentős része valóban olyan súlyos deformáció, ami a jelentkezők mindennapi életét alapvetően érinti.

Az utóbbi időben azonban egyre több jelentkező van, akiknek a szó hagyományos értelmében nincs ennyire súlyos torzulásuk –

viszont valamilyen tulajdonságuk miatt zaklatják őket az iskolában.

Az NBC riportja a szervezet több esetét is bemutatta. A 15 éves Renatát nagy orra miatt annyit zaklatták, hogy egy idő után magántanuló lett belőle, és egyáltalán nem járt emberek közé. Egy másik lány, Cheyenne olyan rendellenességgel született, ami miatt az átlagosnál sokkal kisebb szemei voltak. Donovant, egy 16 éves fiút pedig már azzal hecceltek, hogy öngyilkosnak kellene lennie – egyszerűen azért, mert a szokásosnál kisebb álla van.

Történeteiket az köti össze, hogy családjukkal együtt mindannyian eljutottak arra a pontra, amikor már csak a plasztikai műtét tűnt kiútnak. Arra a kérdésre, hogy nem gondolta-e, hogy idővel úgyis változik az arca, Donovan például azt mondja:

"ezt mondtam magamnak mindig, de nem változott, és azt akarom, hogy most változzon."

bully1

A szervezet vezetője, Thomas Romo szerint ők ilyen esetekben is kiutat kinálnak. Ez viszont már felvet néhány ellentmondást.

“Szóval azoké a felelősség, akiket zaklatnak, hogy változtassák meg az arcukat, hogy végre békén hagyják őket?”

– foglalja össze a kétségeket a riportban egy New York-i pszichológus. Szerinte veszélyes irány, ha ahelyett, hogy az elfogadást próbálnánk erősíteni, arra veszik rá a gyerekeket, hogy meg akarjanak felelni a nyomásnak.

Romo szerint ugyanakkor ez valójában olyan beavatkozás, mint a fogaszabályozó. „Megerősítjük a gyerekeket azzal, hogy szebbé tesszük őket. Nem mehetünk egyesével minden zaklató után. De segíthetünk a gyerekeknek."

bully2

Azt, hogy kinek az esetét fogadják el, és kinek nem, attól is függ, hogy valóban egy torzulás miatt szükséges műtétnek, vagy csak „kozmetikai beavatkozásnak" tekintik azt – utóbbival ugyanis nem foglalkoznak. Ennek alapján Renata orrműtétjét végül elvégezték (sőt, néhány más változtatást is elvégeztek az arcán), Donovan állával viszont nem foglalkoztak.

A fiúnak viszont enélkül is sikerült túljutnia a válságán, és elfogadta a külsejét. Volt viszont olyan, aki csak műtét után érezte úgy, hogy visszanyerte önbizalmát, és nem akar bujkálni többé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.