Arra utalgatnak amerikai törvényhozók, hogy Snowden valójában orosz kém

Az amerikai törvényhozás titkosszolgálati bizottságának tagjai szerint egy "idegen hatalom" állhat a Snowden-botrány hátterében. Elsőként a republikánus Mike McCaul, a képviselőház nemzetbiztonsági bizottságának elnöke utalt erre vasárnap.

McCaul nem kívánta megnevezni, hogy melyik országra gyanakszik. Ebben a körülmények is közre játszhattak. Éppen Moszkvában volt, ahol a téli olimpia biztosításáról tárgyalt az oroszokkal.

Párttársa, a képviselőház titkosszolgálati bizottságát vezető Mike Rogers már szókimondóbb volt:

"Annyit még elmondhatnék, hogy szerintem oka van annak, hogy a végén egy FSZB-ügynök szerető karjaiban végezte Moszkvában. Nem hiszem, hogy ez véletlen."

Rogers Dianne Feinsteinnel, a szenátus titkosszolgálati bizottságának demokrata elnökével közösen szerepelt az NBC Meet the Press című műsorában. Feinstein maga is elképzelhetőnek nevezte, hogy az oroszok állnak a titkosszolgálati botrány mögött. Szerinte az is félreértés, hogy Snowden hős lenne.

Itt Snowden egyik nyilatkozatára utalt, amiben a kiszivárogtató elmondta, hogy eleve azzal a határozott szándékkal kezdett dolgozni az NSA-nek, hogy adatokat gyűjtsön a titkosszolgálat tevékenységéről. Vagyis Feinstein szerint nem arról van szó, hogy munka közben aggasztó jelenségekre figyelt fel, hanem eleve az adatok megszerzéséhez szükséges eszközökkel felszerelkezve érkezett.

Mindhárom politikus határozottan támogatja az NSA kémprogramjának folytatását. (Via The Wire)