Minden eddiginél mocskosabb dolgok Szíriában

Azt eddig is lehetett tudni, hogy Szíriában nagyon csúnya dolgok történnek, most azonban az Asszad-rezsim mocskának egy egészen új szintje került nyilvánosságra. A Guardian hosszú cikkben számol be arról a bizonyítéktömegről, amely kalandos úton jutott ki az országból, és amelyre alapozva elég könnyen vádat lehetne emelni háborús bűnök elkövetéséért a szír diktatúra vezetpői ellen.

A dokumentumokat három olyan ügyész hozta nyilvánosságra, akik korábban már súlyos nemzetközi bűnözők ellen emeltek vádat Sierra Leonétól a volt Jugoszálváiág. A forrás pedig egy csak "Caesar" néven emlegetett férfi, akinek az volt a munkája, hogy fényképeken dokumentálja a 34 hónapja tartó konfliktusban az állami kínzóközpontokban halomra ölt szerencsétlenek hulláit.

A horrorisztikus fényképeket azért kellett elkészíteni, hogy a rezsim különböző szervei így bizonyíthassák, hogy elvégezték a rájuk kirótt feladatot, valamint hogy az ezeket alapul véve kiállított halotti bizonyítványokkal csaphassák be a hozzátartozókat. Akiknek általában azt hazudták, hogy a mindenféle sötét tömlöcökben elhuny szeretteik szívroham vagy légzési nehézségek áldozatai lettek.

Az országból pendrive-okon kicsempészett 50 000 fényképen körlülbelül 11 000 különböző hulla van dokumentálva. A szíriai ellenzéket támogató katari kormány segítségével dolgozó ügyészek most az ENSZ és annak tagországai elé tárják bizonyítékaikat, ami különösen fontos lehet most, alig néhány nappal a Genfbe tervezett szíriai béketárgyalások előtt.