Nézze ezt a fotót! Megváltozna a véleménye, ha azt is látná, hogyan készült?

2014 január 20., hétfő 18:53
31
Fotó: Paul Hansen

2011-ben Paul Hansen a fenti képpel nyerte el a svéd Év Fotója díjat. Haitin készült, nem sokkal a fél országot romba döntő földrengés után. Egy 14 éves lány, Fabienne látható rajta. Őt a rendőrök lőtték agyon, nem sokkal azután, hogy egy boltból ellopott két műanyagszéket és egy bekeretezett képet.

Pedig az esetről egy másik fotó is készült. Ezt Nathan Weber készítette. Más szögből így mást is megmutat. Egészen pontosan ezt:

Fotó: Nathan Weber

Weber filmezett is a helyszínen, ezt itt nézheti meg.

Weber képének megjelenése után komoly vita robbant ki Svédországban a sajtó felelősségéről és úgy általában a sajtóetikáról.

Főként azért, mert talán a nagydíjas képnek is szerepe volt abban, hogy Svédország rengeteg támogatást küldött a földrengés után Haitinak. De szó volt a sajtó keselyűtermészetéről, és persze arról is, hogy mennyire reprezentálja a valóságot egy fénykép.

Mielőtt gyors ítéletet mondanának, azt azért még hozzátenném, hogy a fotós és újságíró társa, Michael Winiarski nem hagyták ennyiben a történetet. Két hónappal az eredeti kép elkészülte után visszatértek Haitira, hogy nyomon kövessék Fabienne családjának a sorsát. Hansen ezután is járt még Haitin, hogy a túlélők sorsáról tudósítson. (Via Politica y sociedad, Prison Photography)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt