A hideg-meleg keresős játékot játsszák a csimpánzok

Nem hiába szeretnék egyesek, hogy ismerjék el jogalanyként a csimpánzokat.

Egy új kutatás szerint a csimpánzok képesek kézjelekkel irányítani egymást, hogy megtalálják az eldugott ételt.

A georgiai, a chesteri és a stirlingi egyetemek kutatói azt vizsgálták, hogy két csimpánz hogyan kommunikál keresés közben. A két csimpánz, Panzee és Sherman volt a kísérletek alanya. Mindkettőnek betanítottak bizonyos jeleket, amikkel az emberekkel kommunikálhattak, és részt vettek a nyelvvel, a memóriával és a számolással kapcsolatos kutatásokban is.

csimpánz

A mostani kísérletben a csimpánzok tudták, hol van eldugva az étel, míg az emberek nem. Utóbbiaknak kellett megtalálniuk a kaját úgy, hogy keresték, és közben folyton a csimpánzokhoz fordultak megerősítésért, pont ahogy a hideg-meleg játékot játsszák. A csimpánzok bátorítólag vagy elutasítóan mutogattak, amikor az étel felé vagy az ellenkező irányban keresgéltek a kutatók. Panzee volt a pontosabb.

A majmok nem csak a jó memóriájukról tettek tanúbizonyságot, de az emberek viselkedését is figyelembe kellett venniük.

Gif. Szarvas

Az őskorban az ilyen közös tevékenységeket segítő gesztusok rugalmas és tartós használata fontos lehetett a nyelv fejlődésében. (Wired)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.