Lakáshitelesek: Köszi MNB!

bankmonitor
2014 január 21., 14:42
comments 2

Bátran lépett a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntő ülésén, és a várakozásoknál jobban, 0,15 százalékponttal csökkentette az alapkamatot.

Az elemzéseikbe temetkező makrogazdasági elemzőkön kívül kit érdekel ez?

A több tízezer lakáshitelét törlesztő magyart.

Hogy miért? A bankok a lakáshitelek kamatát jellemzően a vicces nevű BUBOR-hoz, azaz a Budapesti Bankközi Kamatlábhoz kötik. A lakáshitel szerződésben ez így szerepel: „a hitel kamata BUBOR+X százalék.” (Ez alól kivételt csak az állami kamattámogatásos hitelek, és a 3, 5 vagy 10 éves fix kamatozású kölcsönök jelentenek.)

A jegybank kamatpolitikája pedig hat a BUBOR alakulására. Az alábbi ábrán is látható, hogy az elmúlt fél évben a BUBOR és az MNB alapkamata teljesen párhuzamosan mozgott, a két mutató közötti eltérés mindössze 0,1 százalék volt. Sőt. A BUBOR az elmúlt egy évben már a jegybanki alapkamat szintje alá csökkent.

hitel20140121

Emiatt az újabb kamatcsökkentést követően arra számíthatunk, hogy

  • A Lakáshitelek kamatába be fog épülni az MNB aktuális kamatcsökkenése is. (Ez azonban csak a hitel következő kamatforduló napján fog bekövetkezni. Senki ne várja, hogy holnaptól alacsonyabb kamatot fizet!)
  • A hosszú távú fix kamatozással rendelkező hitelek esetében a változás sokkal kiszámíthatatlanabb. Az 5-10 éves kamatok és hozamok ugyanis sokkal kisebb csökkenést mutattak az elmúlt fél évben, mint az alapkamat.

De vajon mit jelen a 0,15 százalékpontos csökkenés egy 20 évre felvett lakáshitel esetében? Nagyjából 1,5 százalékkal csökken a kölcsön havi törlesztőrészlete. (Figyelem! A kamatcsökkentés hatásának kiszámításánál, nem a hitel eredeti futamideje, hanem a még hátralévő futamidő számít!)

Az aktuális piaci kínálatot itt tekintheted át: