Agyonlőttek egy tüntetőt Kijevben

Andrey Stenin/RIA Novosti

Bár a Kyiv Post éjfélkor még azzal zárta az élő közvetítését a kijevi tüntetésekről, hogy ugyan feszült, de nyugodt a helyzet, hajnalban újabb összecsapások robbantak ki a rendőrök és a tüntetők között az ukrán fővárosban. Egy tüntető életét vesztette. Egyes hírek szerint lezuhant a Dinamo-stadion oszlopcsarnokának tetejéről, de például a BBC szerint agyonlőtték. van, aki szerint rendőrségi mesterlövészek.

A tüntetők orvosi stábja szerint az áldozaton négy golyó ütötte seb volt, "a fején, nyakán és mellén". Azt még vizsgálják, hogy ezeket gumilövedék, vagy éles lőszer okozta-e.

A Dinamo szurkolóit kedden mozgósították, hogy megvédjék a tüntetőket - kedden ugyanis elterjedt, hogy az államfő, Viktor Janukovics pártja felbérelt provokátorokkal igyekszik szétverni a tüntetéseket. Az összecsapások így a stadion környékén robbantak ki, ahol a tüntetők felmásztak az oszlopcsarnok tetejére, és onnan dobálták Molotov-koktélokkal a rendőröket.

Más aggasztó hírek is terjednek az országban. A közösségi oldalakon több, telefonok kijelzőjéről készült felvétel kezdett terjengeni. Ezeken az látszik, hogy a három ukrán mobiltársaság, az MTS, a Kyivstar és a részben a donyecki milliárdos, Rinat Ahmetov tulajdonolta Life olyan sms-eket küldött az ellenzéki tüntetések helyszínén tartózkodó felhasználóinak, amiben arra figyelmeztetik őket, hogy "tömeges zavargás résztvevőiként" lettek regisztrálva.

Az sms szó szerint a január 16-án kézfeltartással elfogadott, másnap életbe lépett új törvényt idézi. Ez alapján a zavargások résztvevőit akár 15 év börtönre is ítélhetik. Bár a telefontársaságok határozottan tagadják, hogy ilyen sms-eket küldtek volna, a törvény alapján már az is büntetendőnek számít, ha valaki mobiltelefonon ilyesmiről beszél, ezért kötelezték a mobiltársaságokat, hogy osszák meg az ügyészséggel az ilyen jellegű beszélgetések, üzenetek tartalmát.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.