Magyarországon nőtt meg leginkább a szüleiknél ragadó fiatalok aránya Európában

Brit kutatás készült arról, hogy az országban mennyire költöznek külön szüleiktől a fiatalok. Az elmúlt tíz év eredményei látványos változást mutatnak, a 20 és 34 év közötti korosztályban 950 ezerrel többen laknak a szüleikkel, mint egy évtizeddel korábban (az ebbe a korcsoportba tartozó fiatalok száma nem változott az évtized során). Összesen 3,3 millió olyan fiatal van, aki 2013-ban a szüleivel élt.

A jelenséget sok minden magyarázhatja: bár éppen szerdán javuló munkavállalási statisztikák jelentek meg, hosszú hónapok után először, de a bérek nem nagyon növekednek már egy ideje, a lakhatási költségek viszont eléggé elszálltak.

A kutatást összevetették az európai trendekkel is, és ebből az derült ki, hogy nem is olyan súlyos a helyzet Angliában. A 25 és 34 éves kor közötti csoportot vizsgálva az derült ki, hogy tíz évvel ezelőtthöz képest tíz százalékkal többen, 1,6 millió fiatal lakik a szüleivel.

Mind gazdasági, mind kulturális okokból ennél jellemzően nagyobb arányban maradtak szüleikkel a korcsoport fiataljai Európa más országaiban.

  • A legtöbben Szlovákiában (56,6 százaléka a 25 és 34 közöttieknek) élnek a szüleikkel.
  • Majd Bulgária (52,8%), Görögország (51,6%) következik
  • Magyarország a tizedik, 43 százalékos aránnyal.

Viszont ha a változásokat nézzük, az derül ki, hogy Magyarországon nőtt meg az elmúlt öt évben leginkább a szüleikkel maradó fiatalok aránya.

  • Nálunk 9,2 százalékponttal nőtt meg a 25 és 34 éves kor között szülőkkel maradók aránya. Utánunk Málta és Románia következik. (via Quartz)
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.