(Már megint) közeleg a Facebook vége

Egészségügy
2014 január 22., 11:16
comments 6

Legalábbis a Time szerint, ami azt írta: egy kutatás szerint a Facebook hamarosan elveszíti a felhasználói 80 százalékát.

A tanulmány (pdf) azt állítja, hogy a Facebook növekedése egyszer véget fog érni, aztán gyorsan véget ér, mint egy betegség, ami gyorsan terjed, aztán hirtelen elhal. A princetoni kutatók betegségekkel modellezték a közösségi média életciklusát.

A betegség terjedését ábrázoló hagyományos modellek feltételezése szerint a „gyógyuláshoz” kell kapcsolat egy egészséges egyénnel, azaz valakivel, aki már nem használja a Facebookot. A kutatók azt jósolják, hogy a Facebook felhasználóinak száma gyorsan elkezd majd csökkenni, és a 80 százalékuk elpártolhat 2015 és 2017 között.

A modell szerint alapvetően a felhasználók idővel elvesztik az érdeklődésüket, amint a társaik is elvesztik az érdeklődésüket. A kutatók szerint a járványügyi modellekkel sikerült jól leírniuk a közösségi média épülését is.

Hahó, fészbukosok!

Természetesen nincs ok az aggodalomra, vagy legalábbis nem több, mint eddig. Szinte naponta jelennek meg cikkek, amik a Facebook halálát jósolják, és minden másnap kijön a cáfolatuk is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.