Az Economist sem sok jót jósol a magyar ellenzéknek

A választások előtt hetvenvalahány nappal összegezte a magyarországi helyzetet az Economist. A gazdasági lap nyomtatott verziójában megjelent cikkben is úgy vélik, Orbán jó eséllyel újabb négy éven át irányíthatja majd az országot. A Fidesz mára visszaszerezte a támogatottságát,

részben hála a rezsicsökkentésnek és egyéb populista intézkedéseknek.

Az ellenzéki pártok ráadásul gyengék, és túl sok időt töltöttek az elmúlt hónapokban azzal, hogy egymással veszekedjenek. A lap kitér arra is, hogy Orbán élve a kétharmados felhatalmazásával, pártjának szempontjait figyelembe véve szabatta át a választási rendszert.

Ráadásul a frissen összeállt választási szövetségnek csak tíz hete van arra, hogy átvigye üzenetét a társadalomban. Ez pedig nehéz lesz az ellenzéki erők elmondása szerint, mert a Fidesz birtokolja az állami médiát, és a pártot vastagzsebű oligarchák is segítik.

Az Együtt 2014-ből Szigetvári Viktor nyilatkozott a lapnak, aki elmondta, hogy főleg a gazdasági kérdésekre, az alkotmányozásra és a korrupció elleni küzdelemre fognak koncentrálni a kampányban.

Ez eleve nehéz küzdelemnek ígérkezik, ráadásul a négy párt szövetségét csak 22 százalékon mérik, míg a Fidesz 28 százalékon áll. A szövetségbe nem rég becsatlakozó Gyurcsány Ferenc pedig egy megosztó figura, aki sok centrista szavazót elijeszthet majd. Ezért még az sem elképzelhetetlen, hogy a Fidesznek megint összejön majd a kétharmad.