Déli harangszó: 8 millió 52 másodpercért

Tbg
Média
2014 január 23., 11:28
comments 15

Tudják, van a napnak egy pillanata, amikor minden közszolgálati adón, tévén és rádión konganak a súlyos harangok, a műsorszám címe Déli harangszó.

Ilyenkor van dél, és a köztévé minden áldott nap lejátssza ugyanazt a szűk egyperces klipet, ahogy konganak a harangok, közben a képeken feltárul néhány műemlék, templom, ikonikus figura.

2011-ben új klipet készítettett ą Déli harangszóhoz az MTVA, a gyártó Kálomista Gábor cége volt, a Mega Film Kiadó. Az 52 másodperces ópuszt nettó 6,5 millió, bruttó (áfával) 8,125 millió gyártotta le az állami projektek egyik legelkényztetettebb producerének cége.

(A szerződéseket itt lehet megnézni, a harangszóról szólót a Mega Film Kiadónál, az 1.pdf-ben találja)

Mindez onnan tudható, hogy az Átlátszó nagy nehezen kiperelte az MTVA-tól az alvállalkozói szerződéseket, így megtudhatjuk, mire költi a köztévé a közpénzt.

Az új harangszóra egyébként szükség volt, hiszen a régi még analóg, 4:3-as képarányban készült, és akkor még a Parlament is fel volt állványozva. Csak hát ilyen percenkénti költségvetéssel nem statisztaként álldogáló templomokat, vágóképeket szoktak csinálni, hanem látványos nagyfilmeket.

Százperces film ilyen percdíjjal 650 millió forintba kerülne. Egy kardozó Hunyadi János simán belefért volna az anyagba!! Ehhez képest nem sikerült megugrani az előző harangszó képi világát.

Botos kollégával átnéztük az ópuszt, és azt kell mondanunk, hogy két millióból simán ki lehetett volna hozni egy ilyen egy percet, hiszen kellett hozzá:

  • 13 helyszín,
  • egy jobb minőségű digitális HD-kamera (bérlés kb. 40 ezer),
  • három helyszínen használtak némi világítást (Széchenyi-festmény, korona, kódex), legyen kétszázezer;
  • kameratechnikailag nincs különleges megold's, valószínűleg béreltek egy jibet és egy crane-t, azaz ilyen gurulós, karos szerkentyűt,
  • és feltehetően egy darus kocsit a Hősök téri angyalkához százezerért.

Az árhoz képest viszont eléggé összecsapott munka, tessék csak összehasonlítani a kb. 1994-ben készült előző Déli harangszóval, itt szinkronban játszható a kettő.

Ha már ilyen drágán mérték az ópuszt, elvárható lett volna némi minőségi megoldás, de látszólag sokat nem gondolkodtak azon, mivel lehetne feldobni az új harangszót.

Ráadásul az 52 másodpercbe is sikerült pár bakit elrejteni.

Nem mindig van dél például:

deli-har-2

A Bazilikát pl. nem sikerült időben elkapni, ott látszik, ahogy a lenyugvó nap sugarai "délben" keresztbe kapják a templom homlokzatát.

deli-har-1

A nyári képek hangulata megtörik, amikor ą Hunyadi-szobor háta mögött megsárgult, megbarnult, lehangoló lombkoronát látunk.

Sajnos a szerződések mellékleteit, mint

  • költségvetés
  • stáblista, föbb alkotók, munkatársak
  • közremüködök listája - szereplök, můsorvezetök
  • gyártási terv - elökészítés, forgatás, utómunka
  • diszpozíciós könyv (igénylista)

az MTVA nem szolgáltatta ki, pedig ott lennének még további érdekes részletek arról, hol fogott vastagon a ceruza.

Aki böngészgetni akar a szerzdősek között, itt teheti meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.