Ismerjék meg Szilágyi Bélát, a köztévé legoptimistább gazdasági újságíróját

Szilágyi Béla, az MTV gazdasági szakújságírója talán minden idők legoptimistább magyar gazdasági szakújságírója. Ma az M1 híradójában igazi amerikai stílusú prezentációt adott elő.

Hogy senki se zavarodjon össze a sok jó hírrel, a számokkal nem is akarta fárasztani a nézőket. Gazdasági időjósként csak annyit mutatott be, hogy míg tavaly januárban londoni elemzők 0-0,5 százalékos növekedést vártak...

híradó adatok

... addig egy évvel később már a legoptimistább elemzők is 2-3 százalékos növekedést várnak.

híradó adatok 2

Hogy ez hogyan lehetséges?

Nem kellenek számadatok ahhoz, hogy ezt belássuk.

Tavaly az év második felétől ugyanis szinte hónapról hónapra javultak a mutatók – magyarázta Szilágyi Béla gazdasági szakújságíró. Emelkedett az ipar, az építőipar, a mezőgazdaság teljesítménye, növekedtek a beruházások.

híradó adatok 3

De ami talán a legfontosabb:

az alacsony infláció következtében a bérek, nyugdíjak vásárlóértéke is növekedett: elkezdtek költeni az emberek!

híradó adatok 4

„Növekedett a fogyasztás, ami pedig a leginkább hat – pozitív értelemben – a gazdaság teljesítményének alakulására” – magyarázta Szilágyi Béla gazdasági szakújságíró.

De mi lehet a következménye, Béla, hogy a londoni elemzők várakozása pozitív?

híradó adatok 5

„Az az ország, ahol tartós a gazdasági növekedés, annak kockázati megítélése jelentősen javul.”

híradó adatok 6

„A külföldi befektetők egyre vonzóbbnak látják Magyarországot. Ennél fogva például tovább erősödhet a magyar állampapírok iránti kereslet, akár alacsonyabb hozamszint mellett, ami pedig az államadósság finanszírozását teszi könnyebbé” – magyarázta Szilágyi Béla gazdasági szakújságíró.

Csak így tovább!

(A BNP Paribas elemzőinek – a.k.a. londoni elemzők – előrejelzése a Figyelő szerint messze a legoptimistább az összes körül, és még szerintük is „növekvő és nem jelentéktelen” kockázata lesz az infláció meredek megugrásának 2015-ben, a rezsicsökkentés miatti szintetikus dezinfláció korszakának lezárulta után.)