A pápai testőrség lehet a titkos vatikáni meleglobbi

külföld
2014 január 24., 16:37
comments 10
photo_camera Fotó: Franco Origlia / Getty Images

Egy éve terjednek a pletykák a vatikáni meleglobbiról, aminek még XVI. Benedek váratlan lemondásához is köze lehetett. Hogy a meleglobbi létezik, azt az új pápa, Ferenc is megerősítette tavaly júniusban, amikor a latin-amerikai érsekekkel találkozott.

"A Kúrián sok szent ember, igazán szent ember van. De van egy korrupt áramlat és igen, valóban, beszélnek egy meleglobbiról is. És ez igaz, ez létezik" - mondta.

Most új vádak jelentek meg, amelyek szerint a meleglobbi a pápai testőrségben, a Svájci Gárdában működik.

Január elején egy volt gárdista nyilatkozott a svájci Schweiz am Sonntag című lapnak. Állítása szerint csak őt több tucatnyi alkalommal környékezték meg vatikáni papok. Egyikük egy vacsorára invitálta, ahol őt szolgálták volna fel desszertként.

A lap a következő héten Elmar Maderrel, a Svájci Gárda 2002-2008 közötti parancsnokával készített interjút. Mader nemhogy elismerte a vádakat, de még tovább is ment. Szerinte a Vatikán "mágnesként vonzza a melegeket", mert ott szinte kizárólag férfiak élnek.

Mader nyilatkozata többeket felbosszantott a Vatikánban, ők azt követelik, hogy álljon elő a nevekkel. "Ha Elmar Mader el akarja mondani, hogy pontosan kikre célozgat, én itt vagyok, az irodám nyitva áll" - nyilatkozta a La Repubblicának Angelo Becciu érsek, helyettes vatikáni államminiszter. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.