Vörösbe öltözött az Aréna

POLITIKA
2014 január 25., 11:57
comments 37

Előbb reggel hivatalosan is miniszterelnök-jelöltnek válaszotta az MSZP Mesterházy Attilát (99,7 százalékkal), aztán átmentek az Arénába, hogy ott folytassák már nyilvánosan az Összefogás népszerűsítését.

Az Aréna megtelt, ezt nem győzik hangsúlyozni a felszólalók. Működik még az MSZP-s buszoztatás, nincs az a hóakadály, ami a zömmel nyugdíjas tábort távol tartotta volna a rendezvénytől. Piros műanyag hurkákat ütögetnek lelkesen.

photo_camera A kezdésre várva. Fotó: MSZP facebook

Úgy indult az egész, hogy elsötétült a küzdőtér, aztán nagy fényesség támadt, és megjelent a 2010 után újra miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila a feleségével. Integetés, integetés, kézfogás, integetés. A háttérbe kísérték őt a szövetséghez csatlakozó pártok elnökei. Szabó Tímea feltünően Gyurcsány Ferenctől legtávolabb helyezkedett, Fodor Gábor viszont nem hagyta, hogy a DK-elnök egyedül kódorogjon Mesterházy mögött.

A taps egységes, lehengerlő, bár az egész valami elég fáradt hangulatú – jelenti Botos a vörösbe borult Arénából. Egy-két Orbán takarodj felhangzott, de semmi különös. Lukács és Harangozó kezd. Lukács kijátssza a lélegeztető-kártyát, amikor megkérdezi, hogy a százmilliókért folytatott gyülőlködő kampányból, amit gyáván egy civilszervezet mögé bújva folytat ellenük a kormány, hány éhező gyerek arcáról lehetett volna felszárítani a könnyeket? Bármennyire béna, ez a helyszínen működik.

Rózsikák-Arankák verik szét a közoktatást, hangzik el. Hit, bizalom ezt kell sulykolni, és el kell hinni, hogy leváltható a kormány. Lukács-Harangozó páros stand-upja egy új műfaj, ilyennel nem találkoztunk a magyar poltikában. Érezhetően begyakorolták, egymásnak adják fel a labdát, működik is. Az Orbán-rezsim fejére olvassák a minden baloldali által ismert bűnöket.

Hagyjuk?

Nem hagyjuk.

Skandáltatják a jelenlévőket. Kicsit nehezen indul be, de Lukács lelkesít: Esküszöm, jobbak vagytok mint a békemenet. Közepesen sikerül végül.

Horváth, aki szereti a Városligetet

Horváth - akinek nincs jogosítványa, együgyü - Csaba következik. Botos kolléga nincs lenyűgözve a helyszínen.

Horváth Csaba minden kritikán aluli, látványosan nem érdekel senkit, hogy mit mond. Ő is jön az ételosztással, és Magyarország jobban teljesíttel, meg a hajléktalanok mellett is kiáll, ezt reméljük nem hallja a témában igen szigorú angyaföldi MSZP-s polgármester.

Semmi konkrétum. Unalom a köbön. Nem tudja lázba hozni a tizenháromezer embert.

Szeretem a városligetet. Hát talán ez a legmélyebb üzenet. Azért a végén stadionozik egyet. Lesz vajon olyan felszólaló, aki ezt kihagyja?

Botos azt Horváth javára írja, hogy legalább nem mond oltári nagy hülyeséget, ez is valami. A közönséget most még nem érdekli az önkormányzati választás, nem igazán akar arról hallani, hogy Budapestnek újra Barcelonával kell versenyeznie.

A horvát miniszterelnök is eljött, de nemcsak hogy eljött, fel is szólalt. Nyilván el kell helyezni a pártot, hogy egy komoly kapcsolatokkal és reputációval rendelkező szervezet. Okos törekvés, de csak elég lanyha figyelemmel követi a közönség.

photo_camera Fotó: AFP

Nem kell félni. A Fidesz nem erős, csak erőszakos - üzeni Botka László, szegedi polgármester az eddig legösszeszedettebb beszédben. Kiváló tempóban és jól kontrolálja hangját, kímért és komoly. Botkát láthatóan nem viselte meg, hogy Fodor és Gyurcsány miatt hátrébb szorult az országos listán.

Azt is mondja még, hogy a sokféle szálból font kötél erősebb, mint az egyszerű lánc, ami rablánc. Nagy taps a végén.

Nekem a tévén keresztül az jön le, hogy Lukács Zoltántól nem vennék autót. Mondjuk Horváth Csabától sem.

Minden Atis gyerekkoráról

Tudták, hogy születésekor Mesterházy Attilának ötven százalékot adtak az orvosok az életbenmartadásra? És hogy egy ablaktalan cselédszobába vitték haza? És azt, hogy éjjelenként fent volt a kis huncot, de áldott jó gyerek volt? És azt, hogy valamelyik rokona bányász volt? Most a szülei mesélnek a kezdetekről, a nehézségekről, hangulatos, kicsit szomorkás zongoraaláfestéssel.

Sajnos a szerkesztőségben atomjaira hullt az ATV, remélem csak nálunk van probléma, és nem az ország egész területén, pláne nem szabotázs. A kisfilm az Arénában rendesen megy, Botos kolléga szerint kell a személyes történet, kell, hogy közel érezzük magunkhoz Attilát. Orbánról már mindent tudunk, míg Atiról nem sokat tudunk, most meg már túl sokat is.

mesterházy kisfilm

Egyszerű proli gyerek képe rajzolódik ki, egy kicsit hosszú és szájbarágós a film. De annak nincs szíve, aki ez alapján nem megkedveli meg Mesterházyt. Még azt sem hallgatják el, hogy van egy nagy hibája: TÚLSÁGOSSAN fejlett Attila igazságérzete.
Ne hozz szégyent a gyerekeidre - intette apja Attilát.

Működik a film, már közben is tapsolnak. Feleségnél már könnyeznek is. Emo az egekben - jelenti Botos az összeszorult szívű Arénából.

Érdekes, de Lázár is vidéki város neveltje, Lázár is a gimiben ismerte meg a nőjét. De itt véget is vetnénk a párhuzamoknak.

Most egy országra fog ránézni Attila, mint a szülő feleségére, és felteszi a kérdést: Nagyon fáj? Csoda-e, hogy mindenki letaglózott a film, ami sajnos irtó hosszú- értékel Botos, akinek nincs szíve, mert ezt is hozzátette: nem biztos, hogy tudni akartam valaha, hogy Kata lánya minden nagyobb rendezvény előtt rajzol Attilának valamit.

A filmben egyébként szó sincs az MSZP-ről, ez most Attiláról szól. De szerencsére vége van, negyed óráig tartott. És most akkor élőben is a pódiumon: Mesterházy.
Az MSZP elnöke is szereti kétszer megismételni az üzenetet a mondanivalójában. És eljátssza, hogy gondolkodik egy begyakorolt poén előtt.

photo_camera AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Na, akkor a legfontosabb mondanivaló: Paks, az Orbán-kormány állatorvosi lova. Egy ember döntött 3-4 milliárd dollárról, gazdaságilag és társadalmilag is káros. Nesze neked rezsicsökkentés - zárja le azt a gondolatmentet, ami arról szól, hogy drágább lesz az áram, mint eddig. Ja, és nem fogják rendesen megcsinálni Paksot a csókos vállalkozók, ami elég veszélyes.
Amúgy pedig a Paksról, mint az évszázad üzletéről - mármint ugye nekik az, nem az országnak - Lázár János lesz Orbán bukása után a Fidesz elnöke.
Hadd idézzek egy idézetet Önöknek, amikor még ellenzékben volt Bolseviktor - nevetetti meg közönségét Mesterházy. És folytatódik a humorszéria: a Fidesz előretolt hadserege, a CÖF még olyan molinóval vonult nem rég, hogy Nem leszünk gyarmat. Biztosan ott volt kisbetűvel, kivéve jó pénzért orosz gyarmat. A nagy konzultátor minden blődli kérdésben megkérdezi az embereket, most miért nem tette?

Ma már szeterotípia, hogy lebontják a fékek és egyensúlyok rendszerét - mondja Mesterházy, de nem vagyunk benne biztosak, hogy itt pontosabban használta az idegen kifejezést, mint a Való világ bármelyik szerepelője.

BolseViktor!
nagyon nagy. egy szóvicc kell az mszp tábornak és oda megy az X.

- örvenedzik Botos az Arénából, pedig már kezdett elégedetlenkedni, hogy Mesterházy ugyan egy jól begyakorolt szöveget mond, jól gesztikulál, de tíz perc után csak az Orbán helytartójaként, egy baloldalitól igazán méltatlanul legázszerelőzött Mészáros Lőrinc kapott tapsot.

Bajnai és Gyurcsány közé beültették Kunhalmi Ágnest Simon Gábort is az első sorban. Celeb egy sincs, csak politikusok az első vonalban.

Teremtődtek új munkahelyek, ismerjük el. Londonban - mondja Mesterházy. Beszéde alatt már percek óta telefonjával köti le magát Gyurcsány Ferenc. Igen, az első sorban.

Gyurcsány szerencsére pont eltette a telefont, amikor Mesterházy rá mutatva dicsérte kormányzati teljesítményét.

osszefogas_11

Haza- és népárulás

Az elárulja hazáját és népét, aki stadionokat épít ahelyett, hogy tenne a gyerekszegénység ellen - mondja Mesterházy. Azt is mondja, hogy "Mi majd nullára csökkentjük a gyermekéhezést. Nullára. Nullára".

Orbánozott sokat, aztán pontokban szedve elmondta, mik a minimális elvárások:

  • se a gyerekek, se a nyugdíjasok , se senki ne éhezzen. 
  • minőségi, esélyt adó oktatás
  • aki akar dolgozni, az kapjon erre lehetőséget, tisztességes bér mellett. Nem habzsi-dőzsit (tényleg elhangzott), de tisztességes megélhetést.
  • mindenkinek legyen fedél a feje felett, ne fagyjon meg se otthon, se az utcán
  • tisztességes orvosi ellátás
  • törvény előtt tényleg mindenki egyenlő legyen

A plusz egy pont azzal a hiteles történettel kezdődött, hogy egy lakossági fórumon egy néni szót akart vele váltani, kivárta a hosszú sort, mert sokan voltak kiváncsiak Attilára, és csak annyit mondott, béke legyen meg egy kis nyugalom.

Hát ezek az MSZP kézzel fogható céljai. Valahol menet közben még azt is mondta, hogy "nem kormányzatilag imkopetens, majdnem mást mondtam", és elfojtott egy mosolyt.

Nagyon hosszan beszél Mesterházy, már magára is rászólt, hogy elment az idő, ezért távirati stílusban folytatja, de ez, khm, tódításnak bizonyult. Jogállami igazságtételt ígér, és két világ közötti választásra egyszerűsíti le a 2014-es voksolást. A parlamenti diktatúrát ez zárhatja le. Modern európai köztársaság vagy a Horthy-korszak restaurációja, stb.

Kínosan hosszú Mesterházy, legalább tíz olyan gondolatmenet volt, amikor már le lehetett volna zárni a beszédet. De mindig belekezdett egy újba.

Végül megköszönte a szerinte sem egyszerűen összehozott összefogást, kézet rázott Gyurcsánnyal, Fodorral, bensőségesebben Bajnaival és puszit adott Szabó Tímeának. A közönség nagyon örült, azt hitték, hogy vége, de nem, Csak a vége felé járunk - mondta Mesterházy.

Mert még üzent a Fidesznek, hogy nem hagyják megbontani az összefogást. És még utána is beszélt.

osszefogas_5

Talán most már tényleg vége: odahívta maga mellé a szövetségesek és az MSZP vezetőit, akik teljesen elgémeredett lábbal kászálódtak fel a székekből.

Mesterházy nyakába valaki egy sálat rakott, de azt azonnal levetette, amikor odajöttek rajongók egy közös képre.

Ezzel a zenével búcsúztak az MSZP-sek, fantasztikus választás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.