Két térkép, amely alapján messzemenő következtetéseket vonhat le az ukrán válságról

külföld
2014 január 26., 11:01
comments 67

Hogy mi lehet az oka Ukrajna politikai megosztottságának? A kérdésre a Washington Post két térképpel adott végtelenségig leegyszerűsített választ.

Az elsőn az ukrán politikai pártok regionális támogatottságát láthatják:

photo_camera Sárgával az ellenzéket, kékkel a kormánypártokat támogató régiókat jelölték a térképen. A sötétebb árnyalat nagyobb támogatottságot jelez. Piros satírozással a tömegtüntetéseket, feketével a megszállt kormányhivatalokat jelölik.
Forrás: Max Fisher / Washington Post

A másodikon Ukrajna nyelvi megosztottságát:

photo_camera Sárgával az ukránul, kékkel az oroszul beszélő régiókat jelölték. Piros satírozással a tömegtüntetéseket, feketével a megszállt kormányhivatalokat jelölik.
Forrás: Max Fisher / Washington Post

Az összefüggés egyértelműnek tűnik, de a helyzet ennél azért valamivel összetettebb. Tény, hogy a nyugatpártiként elkönyvelt erők jellemzően az ukránok lakta Nyugat-Ukrajnában, míg Janukovics elnök pártja az oroszok lakta Kelet-Ukrajnában népszerű, azért a politikai ellentétek ennél némileg összetettebbek az országban.

Hogy csak egy példát mondjak, a nyugatos ellenzék vezéralakját, Julija Timosenkót azért börtönözték be, mert megkötötte a gázpaktumot az oroszokkal, akik amúgy kórházi kezelést is ajánlottak a börtönben lebetegedett politikusnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.