Két térkép, amely alapján messzemenő következtetéseket vonhat le az ukrán válságról

külföld
2014 január 26., 11:01
comments 67

Hogy mi lehet az oka Ukrajna politikai megosztottságának? A kérdésre a Washington Post két térképpel adott végtelenségig leegyszerűsített választ.

Az elsőn az ukrán politikai pártok regionális támogatottságát láthatják:

Sárgával az ellenzéket, kékkel a kormánypártokat támogató régiókat jelölték a térképen. A sötétebb árnyalat nagyobb támogatottságot jelez. Piros satírozással a tömegtüntetéseket, feketével a megszállt kormányhivatalokat jelölik.
Forrás: Max Fisher / Washington Post

A másodikon Ukrajna nyelvi megosztottságát:

Sárgával az ukránul, kékkel az oroszul beszélő régiókat jelölték. Piros satírozással a tömegtüntetéseket, feketével a megszállt kormányhivatalokat jelölik.
Forrás: Max Fisher / Washington Post

Az összefüggés egyértelműnek tűnik, de a helyzet ennél azért valamivel összetettebb. Tény, hogy a nyugatpártiként elkönyvelt erők jellemzően az ukránok lakta Nyugat-Ukrajnában, míg Janukovics elnök pártja az oroszok lakta Kelet-Ukrajnában népszerű, azért a politikai ellentétek ennél némileg összetettebbek az országban.

Hogy csak egy példát mondjak, a nyugatos ellenzék vezéralakját, Julija Timosenkót azért börtönözték be, mert megkötötte a gázpaktumot az oroszokkal, akik amúgy kórházi kezelést is ajánlottak a börtönben lebetegedett politikusnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt