Minden magyar békefenntartó jól van a Sínai-félszigeten*

2014 január 26., vasárnap 10:28
9

"Magyar katonák haltak meg" címen adott hírt a HVG a sínai békefenntartó misszió egyik buszát ért támadásról.

UPDATE 11:29: A HVG visszavonta a cikkét.

Az MTI nemzetközi hírügynökségekre hivatkozó jelentésében nincs szó a rakétagránátos támadás áldozatául esett négy békefenntartó nemzetiségéről, és érdeklődésemre a Honvédelmi Minisztérium sem tudta megerősíteni a HVG állítását. A HM éppen a történtek felderítésén dolgozik, későbbre ígértek tájékoztatást.

UPDATE 11:38: Rémhír volt a magyar katonák halála, mondta el a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese. Beszéltek mind a két táborral, ahol a magyarok állomásoznak, mindenki jól van.

A Magyar Honvédség évtizedek óta részt vesz a Sínai-félszigeten az EU békefenntartó missziójában. A most ott állomásozó magyar alakulat októberben utazott ki.

A támadásról érkezett beszámolók szerint - ezek forrása egy neve elhallgatását kérő egyiptomi rendvédelmi tisztviselő - a békefenntartók buszára Szuez és Iszmálíja között lőttek rá rpg-vel. A négy halott mellett kilenc sebesültje is van a támadásnak.

*A cikk eredeti címében még azt írtam, a HM nem tud magyar áldozatokról. Azóta kiderült, hogy nincsenek is magyar áldozatai a támadásnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt