Ajvé, goj sikszével jár Netanjahu fia

külföld
2014 január 28., 06:33
comments 121
photo_camera Yair Netanjahu, amikor éppen felelős állampolgárként viselkedik.
Fotó: Uriel Sinai/Getty Images

Yair Netanjahu egy norvég egyetemistával, Sarah Leikangerrel jár. Ezt maga a büszke apa, Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu kotyogta ki norvégiai látogatásán. Erna Solberg norvég miniszterelnökkel pletykáltak, a párbeszédre pedig a helyi sajtó is felfigyelt. A Dagen meg is írta.

Lett is belőle botrány. Pláne, miután a források megerősítették a valószínűt: Sarah Leikanger nem zsidó.

photo_camera A kép közepén Yair és tőle jobbra Sarah Leikanger

Hogy ez miért baj? Mert Izraelben hivatalosan csak egyházi esküvő létezik. A zsidó vallás szabályai pedig nem ismerik el a vegyesházasságot. Vagyis, zsidó csak zsidóval házasodhat. És mert a vallási törvények szerint a zsidóság anyai ágon öröklődik, különösen fontos, hogy a nő zsidó legyen.

Van ilyen. Magyarország például beleírta az alaptörvényébe, hogy a házasság kizárólag férfi és nő között köttethet. Ahány ház, annyi szokás.

A lényeg, hogy Izraelben nincs polgári esküvő, bár az állam amúgy a világon szinte bárhol másutt megkötött polgári házasságokat is elismeri. Ezért a vegyes párok és a világi izraeliek általában Cipruson szoktak egybekelni - már csak azért is, mert a zsidó vallási törvényekkel szemben a ciprusi polgári törvények alapján a váláshoz a nőnek nem kell engedélyt kérni a férjétől.

Mielőtt továbbmennénk, jelezném, hogy Yair és Sarah éppencsak járnak. Járogatnak. A 23 éves férfi és a 25 éves nő Herziliyában ismerkedtek meg az Interdiszciplináris Központban, ahol mindketten tanulnak.

Ehhez képest Netanjahu pártjának koalíciós partnerei már a világ végét látják a viszonyban. A Sah ultraortodox vallási párt vezetője, Nisszim Zeev például azt mondta:

"Ez hatalmas probléma. Izrael és a zsidó nép miniszterelnökeként nemzeti felelősséget kéne mutatnia abban, hogy milyen értékeket képvisel saját családjában." (via The Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.