Az Egyesült Államokban terjeszkedne a Foxconn

gazdaság
2014 január 28., 14:51

A világ egyik legismertebb és legnagyobb tech-beszállítója azért költözne az Egyesült Államokba, mert legnagyobb megrendelőik szívesen tudnák őket közelebb központjaikhoz. Az embertelen munkakörülményeiről és kizsákmányoló technikáiról is ismert tajvani cég az Apple és több más amerikai fejlesztő legfontosabb beszállítója.

Az Egyesült Államokban továbbra is komoly cél a termelőágazat felpörgetése, ami mindössze 9 százalékát hozza az ország foglalkoztatottságának és 12 százalékát az éves gazdasági teljesítménynek.

Az egyik balos thinktank a közelmúltban úgy saccolta, az Egyesült Államok Kínával szemben közel hárommillió termelői munkahelyet bukott el 2001 és 2011 között. Viszont az utóbbi években, a fejlődő országok növekvő béreinek és az alacsony amerikai energiaáraknak köszönhetően is, egyre kevésbé éri meg messzire szervezni az előállítást.

Ugyanakkor nem biztos, hogy ezek a változások olyan sok hasznot hajtanak majd az országnak. A hihetetlenül fejlődő robotizálás ugyanis azt hozhatja magával, hogy hiába kerülnek a termékeket felszívó piacokhoz közelebb a termelőegységek, az előállítás könnyedén megoldható lesz minimális emberi munkaerő igénybevételével is.

(via QZ, címlapkép: REUTERS/Pichi Chuang)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.