Élelmiszer- és vízfronton a világ élmezőnyében van Magyarország

életmód
2014 január 28., 21:08

A nemzetközi segélyszervezet, az Oxfam legutóbb azt számolta ki, hogy egy emeletes busznyi embernek annyi pénze van, mint az emberiség felének. Most az élelmezésre fókuszáltak, és azt vizsgálták, a világon hol jutnak hozzá az emberek egészséges táplálékhoz.

Az Egészségügyi Világszervezet, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatait használták fel, és arra jutottak, hogy Magyarországon elég jó a helyzet.

125 országot rangsoroltak az alapján, hogy mennyire könnyen hozzáférhető az élelmiszer és a víz, mennyire megfizethetőek az alapvető élelmiszerek, milyen minőségű ételek és ivóvíz áll rendelkezésre, és mennyire táplálkoznak egészségesen az emberek.

Nem meglepő módon a lista elején az európai országok álltak, a lista végén pedig főleg afrikai államok.

Magyarország a 25-ik helyen végzett, holtversenyben Szlovákiával, Észtországgal és Brazíliával. A jó eredményünkhöz jelentősen hozzájárult, hogy Magyarországon mindenki hozzáférhet egészséges ivóvízhez, és a WHO adatai szerint csak a lakosság négy százaléka alultáplált. Viszont a magyarok 10,8 százaléka cukorbeteg, 27,6 százaléka pedig el van hízva, ezért pontlevonások jártak.

photo_camera A Business Insider ezzel a tál gulyással illusztrálta a magyar eredményeket (kép: WikiCommons)

(via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.