Matyi Dezső egy euróért nem adta el a pécsi fociklubot az önkormányzatnak

gazdaság
2014 január 28., 18:34
comments 8

A pécsi futball Pécsé, a pécsieké

– reagált erre közleményében Páva Zsolt fideszes polgármester.

Matyi Dezső, az Alexandra könyvbirodalom tulajdonosa decemberben jelentette be, hogy kiszáll a pécsi futballból. A fideszes városvezető pedig múlt héten, hogy az önkormányzat megvenné a tulajdonrészt.

Az önkormányzati tulajdonban lévő Pécsi Sport Nonprofit Zrt. végül egyeurós ajánlatot tett Matyinak hétfőn a 95 százalékos tulajdonrészért.

Páva elmondta azt is, hogy miután Matyi bejelentette, hogy kivonul a labdarúgócsapat működtetéséből, az önkormányzata úgy döntött, hogy vállalja a januárban esedékes bérköltségek, összesen 20 millió forint kifizetését.

Cserébe annyit kértek,  hogy a város ellenőrei betekinthessenek a cég könyvelésébe, és jelentést tehessenek a kft. pénzügyi helyzetéről az önkormányzatnak.

Páva Zsolt szerint miután a társaság ügyvezetője hozzájárult a betekintéshez, Matyi Dezső azt előbb megtiltotta, majd később az ügyvezető jogkörét korlátozva, minden jogot hivatalosan is magához vont. Az önkormányzat ennek ellenére átutalta a 20 millió forintot, majd az addigi információk alapján becsülték meg a tartozások nagyságrendjét.

Páva szerint Matyi túlzónak tartotta az önkormányzat becslését, ám az összes tartozás pontos mértékét sem megvizsgálni nem engedte, sem a közvéleménnyel nem közölte. Pedig a polgármester szerint a vállalkozó 2012 októberében még harmadik személynek a tartozásmentes állapotban felajánlotta a csapat térítésmentes átadását. A polgármester szerint az egyeurós vételár csak szimbolikus, hiszen a klub százmilliós adósságát is átvállalná az önkormányzat.

Matyi kedden nyílt levélben utasította el a város tulajdonában lévő PSN által tett ajánlatot. Az ajánlatot megalázónak, az eljárást pedig ingyencirkusznak nevezte.

A PMFC 17 forduló után 25 pontjával hét győzelemmel, négy döntetlennel és hat vereséggel a 7. helyen áll az OTP Bank Liga tabelláján.

Pécsnek amúgy több mint 40 milliárd forintos adósságát vállalta át 2013-ban az állam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.