Nem akart hősködni a Costa Concordia kapitánya

külföld
2014 január 28., 12:22
comments 5

Nyilvánosságra hozták a két éve zátonyra futott Costa Concordia kapitánya, Francesco Schettino hatósági kihallgatásának egyik hangfelvételét. Schettinót a 32 utas életét követelő tragédia után négy nappal, január 17-én tartott kihallgatás után tartóztatták le.

A felvételen Schettino elismerte, hogy hibázott. De azt állította, hogy mindent megtett minél több utas megmentéséért. Aztán maga is elhagyta a hajót az utasokkal együtt.

"Mondták, hogy menjek vissza a hajóra, de hogyan mehettem volna? Helikopterrel vagy úszva? Miért kellett volna eljátszanom a hőst" - mondta.

Szerinte mire ő partot ért, a hajó már az oldalára dőlt. "Semmit nem tudtam volna tenni, a parton viszont százaknak tudtam segíteni" - mondta.

A keddi tárgyaláson tanúként hallgatták meg a Costa Concordiát működtető hajótársaság, a Costa Crociere ügyvédjét. Cristina Porcelli a katasztrófa éjszakáján tagja volt a társaság válságstábjának.

Ő elmondta, hogy a baleset után telefonon tartották a kapcsolatot Schettinóval, aki nem jelezte, hogy tragédia történt és áldozatokról sem beszélt. Inkább azt hangoztatta, hogy az utolsó pillanatban egy manőverrel megmentette az utasok életét. Magáról a balesetről annyit mondott, hogy egy, a térképeken fel nem tüntetett sziklának ütközött. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.