„Sátáni” – mondta Mladic a hágai bíróságról

2014 január 28., kedd 12:33
4

„Sátáni bíróságnak” nevezte a volt Jugoszlávia ügyeiben eljáró hágai Nemzetközi Törvényszéket Ratko Mladic, a boszniai szerbek volt katonai parancsnoka, akit Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök perében a védelem tanújaként idéztek be.

„Ez egy sátáni bíróság, nem ismerem el ezt a gyűlöletbíróságot” – hangoztatta Mladic a nyilvános tárgyaláson, de végül kénytelen-kelletlen esküt tett, miután figyelmeztették, hogy a bíróság megsértése miatt eljárás indulhat ellene.

A Karadzichoz hasonlóan börtönben ülő és szintén perére váró Mladic ezután 20 perces szünetet kapott, amíg cellájából elhozzák a műfogsorát, hogy jobban tudjon beszélni. A fogsort meghozták, ő mégis meggondolta magát, és közölte: nem tanúskodik egészségügyi okokból, valamint azért, mert nem akar a saját ügyének ártani vele.

Volt felettesének minden feltett kérdésére ugyanezt válaszolta, akkor is, amikor Karadzic megkérdezte tőle: „Tájékoztatott-e engem szóban vagy írásban arról, hogy a srebrenicai fogva tartottakat ki fogják végezni?” A vád szerint Srebrenicában 8000 muzulmán férfit és fiút mészároltak le.

Mladic ügyvédje, Branko Lukic délelőtt védence egészségi állapotára hivatkozva még egyszer utoljára megpróbálta lebeszélni a bírókat a vádlott tanúként való kihallgatásáról. Mint mondta, Mladic „nincs olyan állapotban, hogy tanúskodjon”, memóriazavarban szenved, és „nem tud különbséget tenni valóság és fikció között: kitalál dolgokat, és azokat véli valóságnak”.

A 68 éves Karadzic és a 71 éves Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok a két fő vádlott az 1992-1995-ös boszniai háború alatt elkövetett háborús bűnök ügyében. Többek közt népirtás és etnikai tisztogatás ellenük a vád. Karadzic és Mladic is ártatlannak vallja magát. A háborúnak 100 ezer halottja volt, és 2,2 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt